nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

jasna-kuljaj Odkrito.si

Kako premor oddaje Pri Črnem Petru komentira ...

Suzana Kozel Njena.si

Novinarka Planet TV drugič postala mamica

Novice Novo mesto

Začenja se drugi del akcije za večjo varnost motoristov

Piše: STA

Čas objave:
01.07.2019 07:16

Danes se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov. Cilj akcije je opozoriti motoriste, naj v vročih poletnih dneh ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, so sporočili z agencije za varnost prometa. V okviru dvotedenske akcije bo policija izvajala poostren nadzor.

Na agenciji za varnost prometa opozarjajo, naj se motoristi in drugi udeleženci prometa še posebej v teh vročih poletnih dneh na ceste podajo strpno in previdno. Visoke temperature namreč vplivajo na zbranost oziroma stopnjo utrujenosti pri vožnji, zato naj bodo motoristi med vožnjo še bolj pozorni na dogajanje na cesti.

Pri vožnji motorja mora biti motorist stalno pozoren na več stvari sočasno. Za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti, kot je poznavanje motorja, upoštevanje pravil ter zelo dobra psihofizična pripravljenost, so v sporočilu za javnost zapisali na agenciji.

Nujno je, da motoristi poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme. Poskrbijo naj tudi za načrtovanje postankov na poti, v poletni vročini pa tudi na ustrezno hidracijo. Ob tem so na agenciji opozorili še na pogoste poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki lahko v hipu spremenijo razmere na cesti.

Vozniki motornih koles naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti. Ravno prevelika hitrost je poleg nepravilnega prehitevanja eden glavnih vzrokov za prometne nesreče, v katerih so udeleženi motoristi. V prvi polovici letošnjega leta je na slovenskih cestah umrlo že 13 motoristov, od tega kar osem v juniju.

Akcija bo potekala pod okriljem agencije za varnost prometa, pri izvedbi pa bo sodelovala tudi policija, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor.

Agencija za varnost prometa od 21. junija v sodelovanju s policijo, Avto-moto zvezo Slovenije, zavodoma Varna pot in Vozim, združenjem DrogArt, Zvezo moto klubov Slovenije in Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, izvaja tudi skupno akcijo #VarnoVPoletje. V okviru akcije s preventivnim ozaveščanjem sodelujejo tudi na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih za večjo varnost motoristov, policija pa izvaja povečan nadzor po vsej Sloveniji.