oliver dragojevic split slovo ladje bobo9 Svet24.si

Vesna Dragojević: "Še danes, ko zazvoni telefon,...

Srednji Gasteraj 9 - Požar, v katerem sta umrli dve osebi - policijski trak Stop policija Svet24.si

Groza v Ljubljani: zagorela baraka, v njej našli ...

jelsane mejni prehod meja bobo Svet24.si

Novost ob vstopu v državo: Slovenija priznava ...

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

Goran Dragić 2 Odkrito.si

Goran Dragić odprl pametno košarkarsko igrišče...

Lucia Glavich Mandarić, na granici, Šverc komerc Njena.si

Ivana (Šverc komerc) navdušila s fotko zgoraj ...

Novice Ljubljana

Začenja se prvi letošnji vročinski val

Piše: STA

Čas objave:
17.06.2021 07:48

Danes se začenja prvi letošnji vročinski val, ki bo po napovedih Agencije za okolje (Arso) trajal do ponedeljka. Vročina se bo stopnjevala ob koncu tedna, ko bodo tudi jutra nekoliko toplejša. Danes bo tako pretežno jasno, sončno in vroče pa bo tudi celoten vikend.

Popoldne v hribovitem svetu ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 27 do 32 stopinj Celzija. Tudi v petek, soboto in nedeljo bo sončno in vroče.

Vročinski val je vsako obdobje, dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže izbran temperaturni prag. V Sloveniji to za jugozahodni del države, ki ima omiljeno sredozemsko podnebje, pomeni, da povprečna dnevna temperatura tam doseže ali preseže 25 stopinj Celzija, navaja Arso.Nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije s celinskim podnebjem ta prag dosežejo s 24 stopinjami Celzija, višje ležeči predeli, ki imajo podnebje hribovitega sveta, pa pri 22 stopinjah Celzija.

Vsaj trije dnevi hude vročine že pomenijo vročinski napor, po treh dneh pa se lahko že začnejo pojavljati bolezenski znaki, ki jih povezujemo s hudo vročino, poroča Arso. Vročino še težje prenašamo, ko poleg visokih temperatur beležimo še visoko vlago.