Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

java, semeru, vulkan, ognjenik Svet24.si

Izbruh ognjenika usoden za 13 ljudi

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

1_saša einsiedler Njena.si

Saša Einsiedler: bila sem prepričana, da me bo ...

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Novice Ljubljana

Začenja se prvi letošnji vročinski val

Piše: STA

Čas objave:
17.06.2021 07:48

Danes se začenja prvi letošnji vročinski val, ki bo po napovedih Agencije za okolje (Arso) trajal do ponedeljka. Vročina se bo stopnjevala ob koncu tedna, ko bodo tudi jutra nekoliko toplejša. Danes bo tako pretežno jasno, sončno in vroče pa bo tudi celoten vikend.

Popoldne v hribovitem svetu ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 27 do 32 stopinj Celzija. Tudi v petek, soboto in nedeljo bo sončno in vroče.

Vročinski val je vsako obdobje, dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže izbran temperaturni prag. V Sloveniji to za jugozahodni del države, ki ima omiljeno sredozemsko podnebje, pomeni, da povprečna dnevna temperatura tam doseže ali preseže 25 stopinj Celzija, navaja Arso.Nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije s celinskim podnebjem ta prag dosežejo s 24 stopinjami Celzija, višje ležeči predeli, ki imajo podnebje hribovitega sveta, pa pri 22 stopinjah Celzija.

Vsaj trije dnevi hude vročine že pomenijo vročinski napor, po treh dneh pa se lahko že začnejo pojavljati bolezenski znaki, ki jih povezujemo s hudo vročino, poroča Arso. Vročino še težje prenašamo, ko poleg visokih temperatur beležimo še visoko vlago.