nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Ribnica

Začenjajo se Grajski večeri 2015

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.07.2015 05:28

Tradicionalne ribniške poletne prireditve, ki so jih poimenovali Grajski večeri, se začnejo danes. Dogodki si bodo zatem v juliju in avgustu sledili vsak petek. V prijetnem okolju ribniškega Gradu bodo znova poskrbeli za pestro dogajanje. Vrhunec bo doseglo v okviru Ribniških dnevov, ki jim bo kraljeval letos že 40 Ribniški semenj.

Grajski večeri so postali znan in odmeven poletni festival, za kar je bilo potrebnega veliko dela, predvsem pa vztrajnosti. Z letošnjim programom se znova približujejo največjim tovrstnim dogodkom v državi. Z referencami in programom so pridobili naklonjenost zvestih partnerjev in pokroviteljev, tako da se lahko pohvalijo s še boljšim programom kot prejšnja leta.  Lansko leto so v devetih večerih zabeležili peko 10.000 obiskovalcev. Grajske večere bo odprl župan občine Ribnica Jože Levstek.

Danes v Ribnici gostijo zasedbo Kranjci & Steffy

Zasedba Kranjci (bivši Trio Kranjc) se predstavlja z izredno širokim spektrom in količino glasbe. Repertoar inštrumentalne bogatijo unikatne priredbe najbolj znanih klasičnih skladb, melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta, ter priredbe zimzelenih in sodobnejših uspešnic. V okviru razširjene zasedbe z njimi že dve leti uspešno nastopa sopranistka Steffy, ki ob boku Igorjevega tenorja predstavlja odličen vokalni tandem. Zasedba nastopa na tedenski ravni na dogodkih zaprte družbe, koncertih, javnih prireditvah, protokolu in mednarodnih dogodkih. Več o njih: www.kranjci.si

Zasedbo sestavljajo:
Rok Kranjc: harmonika, vokal
Prvorojenec Rok Kranjc je skupaj z bratom Markom ustanovitelj zasedbe. Ker je glasba prisotna že več kot stoletje v družini, sta se z mlajšim bratom Markom pri sedmih letih odpravila v GŠ Škofja Loka. Rok se je navdušil nad harmoniko, Marko pa je posegel po takrat dokaj redki violini. Skupaj sta z bogatega glasbenega drevesa klestila skladbo za skladbo, in ustvarjala v temu delu Slovenije redko kombinacijo, ki je zlasti v začetku večkrat zbujala začudenje. Rok je svoje strokovne ambicije uresničil z drugim mestom na republiškem tekmovanju učencev harmonike, in se še pred vpisom v srednjo šolo začel učiti klavir. V dveh letih je končal 4 razrede klavirja. Nato se je podal na v orglarsko šolo pri mag. Tomažu Nagodetu, sledil pa je vpis na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, kjer mu je obzorje sodobne glasbe širil odlični prof. Erno Sebastian. Klaviature so Roku predstavljale lep izziv, a se je še pred koncem Srednje glasbene šole spopadel s kromatičnimi orglicami. Po zaključenem diplomskem delu s harmonike se je leto dni učil saksofona, nato pa se je zavedel svojih vokalnih sposobnosti, in se odpravil v šolo solopetja k prof. Veri Mlejnik. Po treh letih si je nadgradil svoje pevsko znanje v Komornem zboru DeProfundis pod vodstvom prof. Branke Potočnik, nastopal na številnih revijah in pomagal prislužiti tudi kako mednarodno nagrado. Za seboj ima leto nastopov v gledališkem muzikalu Švejk, nemalokrat je sodeloval tudi pri različnih studijskih projektih, od gledališke, filmske, do kantavtorske in šansonjerske zvrsti glasbe.

Igor Oražem, kontrabas, kitara, vokal
Akademski glasbenik in profesor petja Igor Oražem prihaja iz Ribnice. S produkcijami v mnogih zasedbah gradi svojo profesionalno kariero že od leta 1997 kot vokalist in multi-inštrumentalist, umetniku pa glasba ni tuja že od malih nog. Tekom zorenja je bil njegov tenor prepoznaven v mnogih zlatih slovenskih zborih s katerimi je na tekmovanjih osvojil vsa najvišja mesta doma in v tujini. Po zaključku študija na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani se je odločil za učenje petja pri priznanem prof. Matjažu Robavsu v GŠ Zavod sv. Stanislava v Ljubljani, kjer je končal nižjo glasbeno šolo in se po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih kar neposredno vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Letos je končal študij petja priznani prof. Piji Brodnik. Aktivno se udeležuje pevskih seminarjev doma in v tujini ter nastopa kot pevec solist. Igor je poklicno dejaven tudi kot studijski glasbenik, zborovodja, pisec priredb, saj ga zasledimo v mnogih zasedbah različnih glasbenih žanrov in sestavov, na raznovrstnih inštrumentih. Pedagoško je dejaven tudi na področju poučevanja solopetja, kontrabas, kitare, bas kitare in glasbene teorije.


Toni Anžlovar: violina, kitara, bas, vokal
Najnovejši, ne pa tudi najmlajši član skupine. Klasično izobraženi violinist, multi-inštrumentalist in glasbenik, ki se je "vrnil med žive" po dvajsetih letih dopusta. Goslač, z veseljem do klasike in jazza. S svojim rastočim naborom melodij, koloratur in postopov lahko zažari tako v virtuoznem klasičnem solu in etno-jazzovskem cross-overju kakor tudi v ozadju z ritmično-melodičnimi spremljavami. Toni je nova kreativna moč pri Kranjcih. Kot mednarodno nagrajeni oblikovalec in strokovnjak za marketing je zadolžen tudi za spletno prisotnost in celostno podobo Kranjcev. Kot drugi groovemaster skupine vihti bas in skupaj z Martinom skrbi, da energija med nastopom nikoli ne zamre. Kljub dolgemu večeru v spodnjih oktavah pa lahko, če je družba srčna in je v zraku čutiti pravega duha, ob pol noči v roke vzame violino in zagode peklensko hitri Czardasz ali etno verzijo Vivaldijevih štirih letnih časov, ter tako pričara nepozaben polnočni koncert. Tonijev ekstravagantne sposobnosti verbalnega sporazumevanja se izvrstno podajo Martinovi mirni in zbrani osebnosti.

Martin Oražem, power cajon, tolkala, vokal
Unikaten otrok s pravim slovenskim imenom Martin. Ljubezen do glasbe je sprva izkazoval z uničevanjem domače posode. S prvimi pravimi bobni pa se je srečal, ko jih je v osnovni šoli kupil brat Igor in to je bila ljubezen na prvi udarec. Sprva samostojno učenje in sodelovanje z glasbeniki je nadaljeval z obiskovanjem GŠ Kočevje, kjer je znanje nadgrajeval pri Boštjanu in Gašperju Gradišku. Ker so klasični bobni velikokrat preglasni za nastope, zadnja leta pogosto igra na cajon in ostale igračke, ki jih naredi sam. Trenutno daje ritem več glasbenim skupinam z različnimi pridihi, poleg zasedbe Trio Kranjc in Krantz live banda še zasedbi The Cuhapuhas. Martin je inovator, saj je s skrbnim študijem in analiziranjem zvoka zasedbe Trio Kranjc uspel razviti unikaten inštrument Power cajon, kateremu še vedno dodaja novitete in razširitve. Zasedbi Kranjci se je aktivno pridružil leta 2011.

Štefica Stipančević - Steffy: vokal
Magistrica opernega petja in akademska profesorica petja Steffy je uspešna vsestranska pevka iz Kopra, ki ima kljub svoji mladosti veliko glasbenih izkušenj. Že od svojega desetega leta deluje kot studijska pevka, backvokalistka in kot solistična pevka na različnih prireditvah, glasbenih TV oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto ipd.) in glasbenih festivalih (Ema, MMS, Fens). Po nižji glasbeni šoli iz klavirja, je na Umetniški gimnaziji v Kopru z odliko končala srednjo glasbeno šolo iz klavirja pod mentorstvom mag. Aleksandre Alavanja Drucker. Obenem je zaključila še nižjo glasbeno šolo iz petja in iz petja tudi maturirala pod mentorstvom prof. Tanje Grlica. V tem času je uspešno nastopila na Emi 2007 s skupino donald TrumpeT in se večkrat udeležila festivala Melodij morja in sonca. Študij petja je nadaljevala na Akademiji za glasbo pod mentorstvom doc. Pije Brodnik, kjer je diplomirala iz opernega petja. Izpopolnjevala se je pa tudi v jazz petju in improvizaciji pri prof. Nadi Žgur. Steffy je trenutno absolventka magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani, poje na prireditvah, sodeluje z različnimi slovenskimi izvajalci in uspešnimi producenti ter glasbeniki. Uveljavlja se tudi na opernih odrih; lani je debitirala v ljubljanski operni hiši kot La musica v Monteverdijevi operi Orfej.


Pogovor z Markom Modrejem, vodjo projekta Grajski večeri