Novinarska konferenca Osnovne šole Savsko naselje Svet24.si

Učenci vdrli v e-redovalnico; že lani so si ...

domen prešeren mediaspeed Svet24.si

Drugi tir gradi tudi dobavitelj spornih mask v ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Urška Klakočar Zupančič Reporter.si

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na ...

mikaela shiffrin lv Ekipa24.si

Srce parajoče! Mikaela Shiffrin objavila ...

Nekateri poznavalci se bojijo, da je vse skupaj bila le farsa in da Meghan vodijo politični apetiti Odkrito.si

Uničila kraljevo družino in zapustila Harryja?

maribor Ekipa24.si

Kronaaaa!!! Uh, kaj je veteran naredil velikemu ...

Novice

Začetek gradnje kolesarske povezave Krško–Kostanjevica na Krki

Piše: R.K.

Čas objave:
09.03.2022 10:08

Mestna občina Krško in Občina Kostanjevica na Krki sta s februarjem začeli s skupnim projektom gradnje kolesarske povezave Krško–Kostanjevica na Krki v dolžini 19,5 kilometra, ki naj bi bila dokončana do maja 2023. Zemeljska dela se trenutno izvajajo na odseku med Veliko vasjo in Velikim Podlogom, kmalu pa se bodo razširila na celotno traso predvidenih posegov.

Gradnja kolesarske povezave bo potekala v dveh sklopih, vsak po območju posamezne občine. Trasa se začne na križišču pri stadionu Matije Gubca Krško, nadaljuje mimo pokopališča do Žadovinka, skozi Brege in Drnovo do Velike vasi, naprej v smeri Velikega Podloga po nadvozu nad avtocesto, se v Velikem Podlogu priključi na državno cesto Drnovo-Križaj, od Križaja do Kostanjevice ter se zaključi v Prekopi.
Z izgradnjo te kolesarske povezave bosta občini naredili korak naprej v smeri trajnostne mobilnosti in turizma hkrati, hkrati pa je nov skupni medobčinski projekt dokaz o dobrem sodelovanju posavskih občin.

Hkrati z gradnjo povezave tudi rekonstrukcije nekaterih cestnih odsekov ter ureditev komunalne infrastrukture

Gre za 6,7 milijona evrov vreden projekt, za katerega bosta občini iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (Dogovor za razvoj regij) pridobili nekaj več kot 3,5 milijona evrov, iz državnega proračuna pa nekaj manj 890.000 evrov, preostanek bo strošek občin. Stroški gradnje kolesarskih povezav so vezani na vse ureditve, ki se izvajajo hkrati s projektom, pa se ne nanašajo na kolesarstvo in so tudi zajeti v pogodbeni vrednosti.
Ob izgradnji kolesarske povezave mora investitor namreč vedno obnoviti oz. prestaviti vso infrastrukturo, v katero posega, v tem primeru tudi z ureditvami namakalnega sistema na območje Krškega polja. V okviru gradnje bodo dela obsegala tudi rekonstrukcijo in razširitev dela vozišča od naselja Drnovo do krožišča Drnovo z izgradnjo pločnika na tej trasi, pa tudi rekonstrukcijo ceste z izgradnjo pločnika skozi naselje Velika vas ter ureditev kanalizacije in vodovoda. Konec naselja Veliki Podlog bodo uredili tudi priključno križišče na regionalno cesto z ureditvijo okoli 200 metrov te ceste in kanalizacije. Na odsekih, na katerih še ni zagotovljenega širokopasovnega omrežja, bo ob projektu izvedena tudi predpriprava z izvedbo kabelske kanalizacije.

Soglasja lastnikov v večini pridobljena, v ostalih primerih omejitev lastninske pravice

Z vsemi lastniki zemljišč, po katerih bo na območju mestne občine Krško potekala kolesarska povezava, so bili vzpostavljeni kontakti. Z večino je Mestna občina Krško uskladila potek trase in gradnjo tako, da so bile sklenjene služnostne pogodbe, ki dovoljujejo poseg in zavezujejo občino, da po gradnji izvede parcelacijo in odkup tangiranih zemljišč. Žal pa se nekateri lastniki s posegom na njihove zemljišča niso strinjali, zato je občina podala predlog omejitve lastninske pravice, ki je bil izpeljan z izdajo Odločbe Upravne enote Krško. Vse omejitve lastninske pravice so vpisane v zemljiško knjigo. Kar pomeni, da investitor lahko na teh zemljiščih že začne z deli.