nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Zaključili projekt Interpretacija etnološke zbirke in sadovnjaka starih sadnih sort

Piše: R.K.

Čas objave:
19.09.2023 09:42

V letu 2023 so v Društvu Kočevarjev – staroselcev skupaj s partnerstvom Univerze v Ljubljani uspešno izvedli projekt, ki se je zaključil 18. septembra. Projekt je prejel izdatno podporo, in sicer Zveznega ministrstva Republike Avstrije za evropske in mednarodne zadeve ter Koroške deželne vlade. Projekt je podprla tudi Občina Dolenjske Toplice.

Društvo Kočevarjev – staroselcev deluje že od leta 1992 in se posveča promociji in ohranjanju kočevarske kulture in kulturne dediščine. Središče njihovih dejavnosti se nahaja v vasi Občice (nem. Krapflern, koč. Kropflarn), kjer je društvo leta 1998 obnovilo staro domačijo s pomočjo sredstev Koroške deželne vlade. Domišljeno pobarvano v simbolno modro barvo, ki je tudi barva mesta Kočevje.

Etnološka zbirka je razpršena v glavnem poslopju, pomožnem poslopju in pod kozolcem. Vsebuje kmečko orodje in predmete za osebno rabo iz druge polovice 19. in prve polovice 20. stoletja ter ročno izdelane makete kočevarskih vasi. Predmete za zbirko so prispevali Kočevarji iz Črmošnjiško-Poljanske doline, pri urejanju pa so sodelovali lokalni prostovoljci in študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod vodstvom dr. Ane Vertovec Beno. Leta 2023 so zbirko posodobili in ponovno interpretirali s sodelovanjem študentk Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom dr. Anje Moric (vsebinski del), dr. Tanje Žigon (prevodi) in Primoža Primca (strokovni mentor).

Poleg muzeja je na voljo tudi sadovnjak starih sadnih sort, ki so imele ključno vlogo pri prehrani, izdelavi pijače in dodatnem zaslužku kmečkih družin. V Kočevski regiji uspevajo številne starodavne sadne sorte, vključno z hruškami, jabolki, slivami, ciborami (ringlami) in češnjami.

Interpretacija etnološke zbirke in sadovnjaka starih sadnih sort je nastala v okviru projekta "Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja" (Študentski projekti za trajnostni razvoj 2023, FF UL).

Ob zaključku projekta so na tiskovni konferenci sodelovali številni pomembni gostje, med njimi Julia Neblich, referentka za kulturo in medije na nemškem veleposlaništvu, Franc Vovk, župan Občine Dolenjske Toplice, Urška Kop, predsednica Zveze kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, častni predsednik Johannes Hans Jaklitsch, predstavnica Univerze v Ljubljani in vodja projekta doc. dr. Anja Moric, Igor Stepan, župnik župnije Poljane, Tanja Prešeren Banovec, vodja TIC Semič, Judita Podgornik Zaletelj iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine in mnogi drugi.