ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Ötzi Wikipedia Odkrito.si

Ötzijevo prekletstvo

TELEFON_Galaxy A72_NAJSTNICA (3) Najstnica.si

Vse, kar potrebuješ, v enem telefonu

Novice Ljubljana

Zaradi kršitev omejitev gibanja med prazniki 700 opozoril policistov, inšpektoratu so prijavili 887 primerov

Piše: STA

Čas objave:
14.04.2020 18:24

Policisti so spoštovanje odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v podaljšanjem prazničnem vikendu preverjali v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov, so navedli na spletni strani policije.

Policisti v skladu z zakonodajo in vladnimi odloki izvajajo nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni covid-19, med katerimi je npr. tudi omejitev gibanja med občinami, ter nudijo podporo zdravstvenemu inšpektoratu oz. zdravstvenim delavcem.

Tako policisti med drugim nudijo policijsko podporo zdravstvenemu osebju, preverjajo prijave o kršitvah vladnih odlokov in nadzirajo območja, kjer se pogosto zbirajo ljudje.

Pri tem so poudarili, da namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Navajajo, da ljudje opozorila oziroma odredbe policistov praviloma upoštevajo. "Vendar pa bodo policisti v primeru zaznave izrazite malomarnosti oziroma naklepne ignorance ukrepov dosledno izvedli navedene prekrškovne postopke," so dodali in pojasnili, da gre za obravnavo kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni po 177. členu kazenskega zakonika.

Če kršitelji ne upoštevajo odredbe policista, lahko policist uvede prekrškovni postopek v skladu z 22. členom zakona o varstvu javnega reda in miru, za katerega je zagrožena kazen med 333 in 625 evri.

Minulo soboto, nedeljo in ponedeljek skupaj so policisti, kot je razbrati iz podatkov na spletni strani, uvedli 24 prekrškovnih postopkov po omenjenem členu zakona o varstvu javnega reda in miru.