očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

cepljenje, ascot, berkshire Svet24.si

Dva dodatna dneva dopusta za cepljene

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

smrt Dobra karma

Umrli se vračajo v naše sanje, da nam prinesejo ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Kako se je na Primoževo zmaga odzvala njegova ...

Novice Ribnica

Na Mali gori slovesnost ob 80. obletnici spopada tigrovcev z okupatorjem

Piše: STA

Čas objave:
15.05.2021 12:08

Združenje TIGR Primorske danes na Mali gori pri Ribnici pripravlja slovesnost ob 80. obletnici spopada članov protifašistične organizacije TIGR z oboroženo italijansko patruljo. Slavnostni govornik bo zgodovinar Borut Klabjan.

Na slovesnosti bodo ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske položili venec k spomeniku tigrovcem, predviden je tudi kulturni program.

13. maja je namreč minilo 80 let, odkar so se trije člani organizacije TIGR na Mali gori pri Ribnici spopadli z italijansko patruljo, kar za mnoge velja za prvi spopad z okupatorjem v drugi svetovni vojni na slovenskih tleh. V Združenju TIGR Primorske se sicer s tem ne strinjajo povsem. Pravijo namreč, da so bili v italijanski patrulji, ki se je spopadla s tigrovci, tudi domači sodelavci z okupatorjem, zaradi česar da je šlo za prvi napad domačih izdajalcev na upornike. Navajajo tudi zapise zgodovinarja Toneta Ferenca o spopadih v Prekmurju 6. aprila 1941 in bitko skupine slovenskih prostovoljcev proti prodirajočim italijanskim vojakom pri Gozdu Martuljku 9. in 10. aprila 1941. Tako naj bi bilo vprašljivo, ali je šlo na Mali gori res za prvi spopad upornikov z okupatorjem.

Nasprotno si za priznanje spopada tigrovcev na Mali gori kot prvega spopada z okupatorjem na slovenskih tleh v drugi svetovni vojni zavzemajo v društvo Slovenski TIGR - 13. maj. To je slovesnost v počastitev 80. obletnice dogodkov na Mali gori pripravilo v četrtek. Na slovesnosti je predsednik društva Vili Kovačič dejal, da si TIGR zasluži resnico.