IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Zelena luč sončni elektrarni

Piše: R.K.

Čas objave:
12.04.2024 13:19

Svetnice in svetniki Občinskega sveta Mestne občine Krško so se na včerajšnji 11. redni seji med drugim seznanili s poročilom o delu Nadzornega odbora Mestne občine Krško za leto 2023 ter sprejeli sklep o seznanitvi s poročilom o poslovanju gospodarskih javnih služb za območje mestne občine Krško za leto 2023, predlog zaključnega računa proračuna Mestne občine Krško za leto 2023, sklep o potrditvi Dokumenta identifikacije investicijskega projekta – »Izvedba sončne elektrarne PGE Krško« in predlog sklepa o potrditvi Dokumenta identifikacije investicijskega projekta – Rekonstrukcija Sejmiške ulice Leskovec.

Nadzorni odbor predstavil poročilo o delu v letu 2023

Svetnice in svetniki so se seznanili tudi s poročilom o delu Nadzornega odbora Mestne občine Krško v letu 2023. Kot je v predstavitvi dejal predsednik Iztok Starc, so lani izvedli nadzor nad Osnovno šolo Jurija Dalmatina Krško, občinsko upravo Mestne občine Krško in Centrom za podjetništvo in turizem Krško, po besedah predsednika nadzornega odbora pa so posebno pozornost namenili proračunskim aktom Mestne občine Krško za leti 2024 in 2025, kjer so med drugim izpostavili izvajanje stroškovno intenzivnih investicij v času, ko cene na trgu gradbenih storitev niso ugodne. Nadzorni odbor Mestne občine Krško je župana in občinski svet pozval k razmisleku tako o stroškovni optimizaciji največjih občinskih investicij kot tudi o njihovi dinamiki izvedbe.

Zaključni račun za preteklo leto

Kot je uvodoma pojasnil vodja Oddelka za javne finance in proračun na Mestni občini Krško Peter Planinc, je Mestna občina Krško leto 2023 zaključila s skoraj 46,1 milijona evrov prihodkov, kar predstavlja stoodstotno realizacijo, ter 44,6 milijona evrov odhodkov, od tega za 15,9 milijona evrov naložb, kar predstavlja približno 36 odstotkov odhodkov. Realizirane so bile ključne naloge na področju izvajanja gospodarskih javnih služb, investicij in investicijskega vzdrževanja komunalne infrastrukture. Začela se je izgradnja komunalne infrastrukture v poslovni coni Vrbina in stanovanjskem naselju Dorc v Brestanici. Začele so se prve aktivnosti za umestitev in načrtovanje nove centralne čistilne naprave Krško. Na področju prometa je bilo poleg investicijsko vzdrževalnih del na občinskih cestah zaključenih nekaj večjih investicij, Strma pot, križišče na Velikem Trnu, obnova CKŽ v starem mestnem jedru, Lovska cesta, most in križišče Mrčna Sela. V lanskem letu se je začela investicija v nove stanovanjske enote »Žlapovec«. Med prednostnimi nalogami pa je še izpostavil aktivnosti za izgradnjo nove Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja in Bazena Krško. »Leto 2023 smo v Mestni občini Krško zaključili uspešno, saj so ga zaznamovali številni končani projekti in naložbe, poseben poudarek je bil na pripravi potrebne projektne dokumentacije za večje projekte, ki jih bo občina v prihodnje prijavila za sofinanciranje v okviru CTN mehanizma,« je dejal Peter Planinc.

Letno poročilo o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2023

V letu 2023 smo na novo izdelali Občinski načrt zaščite in reševanja ob poplavi na območju mestne občine Krško, pripravili smo nove občinske ocene ogroženosti za teroristični napad ter z URSZR sodelovali pri usklajevanju novega državnega načrta za primer jedrske in radiološke nesreče, je poudaril višji svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Krško Aleš Benje. Dosledno izvajanje nalog ob nesrečah je tudi v letu 2023 potrdilo dobro pripravljenost poklicnih in prostovoljnih enot ter služb za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami na občinski ravni. Izvajanje nalog in vzdrževanja pripravljenosti je na področju zaščite in reševanja na ravni mestne občine Krško zagotovljeno z rednim financiranjem gasilske dejavnosti, štabov, enot in služb Civilne zaščite ter drugih sil po pogodbi. Med večje dogodke preteklega leta je Benje izpostavil obsežen požar v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad 1. januarja 2023, neurje s točo 13. julija 2023, ko je toča poškodovala več kot 100 stanovanjskih in gospodarskih objektov, škoda pa je bila tudi na ostalem premoženju občanov, ter močno deževje, ki je 4. avgusta 2023 zajelo Slovenijo in v severnem delu države povzročilo katastrofalne poplave. V prvi polovici leta je bila podpisana gradbena pogodba za gradnjo Regijskega gasilskega poligona Krško. Gradnjo poligona je financirala Gasilska zveza Slovenije, Mestna občina Krško pa je zagotovila sredstva za ureditev dokumentacije in dostopov ter okolice poligona. Zagotovila je tudi ustrezno komunalno opremljano zemljišče. Gradnja je bila v teh dneh zaključena, pridobljeno je tudi uporabno dovoljenje.

Zelena luč za sončno elektrarno na objektu Poklicne gasilske enote Krško …

Občinski svet Mestne občine Krško je sprejel Sklep o potrditvi Dokumenta identifikacije investicijskega projekta za postavitev sončne elektrarne na objektu Poklicne gasilske enote Krško, ki ga je izdelala Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG). Kot je povedal višji svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Krško Aleš Benje, je Mestna občina Krško za lažje konkuriranje na javnem razpisu Ministrstva za okolje, prostor in energijo pristopila h konzorciju gorenjskih občin Kamnik, Radovljica, Tržič, Bohinj, Bled in Škofja Loka. Strokovno podporo nudi LEAG, ki zbira dokumentacijo in skrbi za koordinacijo prijave na razpis. Sodelovanje v konzorciju je neizogibno zaradi razpisnih pogojev, po katerih mora prijavitelj prijaviti postavitev sončne/sončnih elektrarn moči najmanj 1.000 kW na strehah javnih objektov. Trenutno ocenjena vrednost investicije je 122.000 evrov, sredstva zanjo so bila že načrtovana v proračunu Mestne občine Krško za letošnje leto.

… in za rekonstrukcijo Sejmiške ulice v Leskovcu

Članice in člani Občinskega sveta Mestne občine Krško so potrdili Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) – Rekonstrukcija Sejmiške ulice Leskovec. Vodja Oddelka za gospodarsko infrastrukturo na Mestni občini Krško Janja Špiler je izpostavila, da je obstoječe stanje ceste slabo. Asfalti so dotrajani, odvodnjavanje meteornih in zalednih vod ni ustrezno urejeno. Mrežaste razpoke so na celotni trasi, kar pomeni, da obstoječa voziščna konstrukcija ne ustreza ter da je zaradi povečanja prometa in obstoječe širine ceste srečevanje vozil oteženo.

Svetnice in svetniki so med drugim potrdili letni izvedbeni načrt kulture za leto 2024, potrdili delovno uspešnost ravnateljev oz. direktorjev javnih zavodov za leto 2023, se seznanili s poročilom o poslovanju gospodarskih javnih služb za območje mestne občine Krško za leto 2023 in potrdili cenik pristojbin za priveze na reki Savi na območju pretočne akumulacije hidroelektrarne Krško.