stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Zelena luč za projekt UrbaNMakerspace

Piše: R.K.

Čas objave:
20.04.2021 08:35

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »UrbaNMakerspace«. Za slabih 600 tisoč evrov vreden projekt, ki ga bomo izvajali na Mestni občini Novo mesto v okviru Dogovora za razvoj regije Jugovzhodna Slovenija, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 352 tisoč evrov.

V okviru projekta bodo na občini kupili, uredili in opremili poslovne prostore za inkubator urbaNMakerspace, ki bo ponujal poslovne prostore za mlada inovativna podjetja in delavnico s sodobno tehnično oziroma robotsko opremo. Inkubator bo spodbujal delovanje mladih inovativnih podjetij, prenos izkušenj med podjetniki, ustvarjanje novega znanja in razvoj kreativnih idej.

V Mestni občini Novo mesto je bila identificirana potreba po prostorih za manjša inovativna podjetja, izkazana pa je tudi potreba po prostoru za izvajanje razvojnih in izobraževalnih aktivnosti, in sicer v obliki t.i. »skupnostne delavnice oz. »urbaNMakerspace«, ki bo z različnimi orodji za razvoj in izobraževanje na področju robotike in pametnih tehnologij privabila nova podjetja ter pomenila osnovo za razvoj novih inovativnih projektov.

Za namen podpore inovativnim podjetjem bodo v poslovni stavbi na Novem trgu v Novem mestu uredili skupno 294,80 m2 pisarniških ter razvojnih prostorov. Za razvoj novih proizvodov, učenje, nadgrajevanje znanja in razvoj kompetenc bo kot del teh prostorov postavljena skupnostna delavnica (cca 75 m2) s tehnično opremo, ki omogoča razvoj in izobraževanje na področjih robotike, računalništva ter tehnologij pametnega mesta (IoT). Namen teh interdisciplinarnih sodelovanj je deljenje znanja in izkušenj ter resursov (prostor, stroji, orodje) za realizacijo projektov (prototipov, produktov) in razvijanje novih procesov. Predvidena investicijska vrednost projekta je 581.400,00 EUR, od tega bo sofinancirano iz mehanizma DRR 470.483,49 EUR.