IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Drnovo pri Krškem

Želijo prenovo rimskega mesta Neviodunum

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.03.2016 11:51

V Občini Krško želijo na območju nekdanjega rimskega mesta Neviodunum oziroma Drnovega pri Krškem urediti in prenoviti sredi 60. let minulega stoletja postavljeni arheološki park z rimskim lapidarijem. Ker so ga z leti precej zanemarili, hkrati pa je razpadel in opustel, bi za njegovo ureditev skušali zagotoviti evropska sredstva.

(Foto:sl.wikipedija.org)
Krški župan Miran Stanko je za STA povedal, da je pot do prenove ter sodobne ureditve arheološkega parka z lapidarijem in rekonstruiranimi ostanki rimskega rečnega pristanišča v Drnovem nekoliko zapletena. Občina mora namreč, da bi se lahko potegovala za evropska sredstva, pred tem arheološko najdišče Drnovo - Neviodunum razglasiti za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Osnutek potrebnega odloka so sicer krški svetniki v prvem branju potrdili na februarski seji. Občina je hkrati z njegovim predlogom izvedla tudi javno obravnavo, ki pa se je zaradi nasprotovanja nekaterih prebivalcev Drnovega in lastnikov tamkajšnjih zemljišč izkazala za manj uspešno.Lastniki drnovških zemljišč se namreč bojijo, da bi jim omenjeni odlok še bolj otežil morebitne zemeljske posege. Kar pa, kot je poudaril župan, ne drži, saj so zemljišča zaradi posebej zaščitenega arheološkega območja pred gradbenimi posegi že zdaj zavarovana.

"Z razglasitvijo spomenika lokalnega pomena bi za krajane Drnovega vse ostalo enako kot do zdaj," je dejal in nadaljeval, da se bo morala občina, če bodo ti vztrajali pri svojem, kandidaturi za evropski denar odpovedati, lapidarij pa bo ostal zanemarjen in neprivlačen. Tako bo, namesto, da bi prišli do sodobno urejenega arheološkega parka, ki bi podobno kot pred desetletji privabljal šolarje in turiste, ta moral počakati še nekaj let. Sicer se bodo o vsem še pogovarjali, je dejal Stanko in povzel, da bo moral neviodunski park enkrat le priti na vrsto.

Provincialno rimsko mesto oziroma municipij s polnim nazivom Municipium Flavium Latobicorum Neviodunum so ustanovili v prvi polovici 1. stoletja. Njegovo ozemlje je pred rimsko osvojitvijo pripadalo keltskemu plemenu Latobikov. Mesto sta zaznamovala lega ob Savi, ki je bila v rimskem obdobju pomembna plovna pot, in strateška lega ob državni cesti, ki je povezovala koloniji Emona in Siscia. Bilo je kulturno, upravno, politično in gospodarsko središče širšega ozemlja. Ob njegovih ruševinah in rečnem pristanu pa so se ohranila tudi številna antična grobišča, kamniti nagrobniki in drugi arheološki spomeniki.