volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Žična ograja neprimeren ukrep Madžarske

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.10.2015 09:10

Begunski oz. migrantski pritok v Evropo se bo kljub prihajajoči zimi nadaljeval, meni velika večina sodelujočih v danes objavljeni anketi Dela.

Skoraj polovica jih ocenjuje, da se je Slovenija na prihod beguncev razmeroma dobro odzvala. Postavljanje žične ograje na slovensko-madžarski meji je za dve tretjini nesprejemljiva poteza sosednje države.

Da bodo begunci še naprej prihajali v Evropo, je menilo 87 odstotkov vprašanih, le sedem odstotkov pa jih meni, da se bo ta pritok z jesenskimi in kmalu tudi zimskimi razmerami ustavil.

Na vprašanje, kako se je po njihovem mnenju na prihod beguncev odzvala Slovenija, jih je največ, 37 odstotkov, odgovorilo dobro. Na drugem mestu je bil z 29 odstotki odgovor niti dobro niti slabo. Po 12 odstotkov jih je odgovorilo zelo dobro oz. slabo, štirje odstotki pa zelo slabo.

Na vprašanje, kaj menijo o potezi Madžarske, ki je začela na meji s Slovenijo nedavno postavljati, nato pa tudi odstranjevati žično ograjo, je 41 odstotkov anketiranih odgovorilo, da je bila to nesprejemljiva poteza, 24 odstotkov pa, da je bila popolnoma nesprejemljiva poteza. Za skupaj 25 odstotkov vprašanih je bila sprejemljiva oz. popolnoma sprejemljiva.

Najnovejša anketa Dela je nagovorila tudi konflikt v Siriji in vstop Rusije v tamkajšnjo vojno z letalskimi napadi v bran režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Večina sodelujočih je prepričanih, da vstop Rusije v sirski konflikt ne bo prinesel nič dobrega. 52 odstotkov jih je namreč odgovorilo, da ruska letala v Siriji pomenijo dodatno težavo, ki bi lahko vse skupaj le še zapletla. Da je obstreljevanje ruskih letal pot do rešitve, je prepričanih 17 odstotkov vprašanih, skoraj tretjina pa se jih ni znala opredeliti.

Največ anketiranih, 48 odstotkov, medtem ocenjuje, da je rešitev vojne v Siriji mogoče doseči s kombinacijo vojaških napadov in diplomacije. Da je rešitev mogoča zgolj z diplomacijo, jih meni 22 odstotkov, da zgolj z vojaškim posredovanjem pa deset odstotkov. Za tri odstotke rešitve sploh ni, 17 odstotkov pa jih je odgovorilo z ne vem.