finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

princ harry, pleša, Svet24.si

Princ Harry z zgrešeno izjavo poskrbel za ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

špela-grošelj Odkrito.si

Špela Grošelj - Nič več samska?!

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Novice Novo mesto

Zimska oprema vozil nič več obvezna

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2020 06:39

Danes se končuje obdobje, ko morajo biti vozila v cestnem prometu opremljena z zimsko opremo. Vremenoslovci zaenkrat napovedujejo toplo vreme, kljub temu pa bo zimska oprema še potrebna na območjih, kjer bodo razmere to zahtevale in v primeru, da bi se temperature spustile in bi nas presenetile snežne padavine.

Vozniki motornih vozil tako z današnjim dnem nanje ponovno lahko namestijo letne pnevmatike, snežnih verig pa ni več potrebno imeti v prtljažniku. Vprašanje pa je, ali bodo zaradi omejevalnih ukrepov, ki jih vlada sprejema za boj proti širjenju koronavirusa, vulkanizerji sploh delovali. Za zdaj kaže, da se obeta zaprtje vseh nenujnih storitvenih dejavnosti.

Zimske pnevmatike je sicer v toplejših mesecih za letne potrebno zamenjati zato, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne. Zimske pnevmatike so namreč izdelane iz mehkejših mesi gume, zaradi česar je ob višjih temperaturah oprijem vozišča z zimskimi pnevmatikami slabši, zavorna pot pa daljša.

Pri izbiri letnih pnevmatik je pomembno upoštevati njihove karakteristike, podatke o oprijemu in zavorni poti, ki so zapisani na pnevmatiki. Dosledno pa je potrebno upoštevati tudi deklaracijo proizvajalca vozila, ki določa, katere pnevmatike so lahko vgrajene na vozilo, priporoča avto-moto zveza.

Ob vstopu v letno sezono je previdnost še potrebna, toplejše vreme pa ne sme vzbujati občutka večje varnosti, kar je po navedbah policije pogosto razlog za višje hitrosti in zato večje možnosti za prometne nesreče.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo biti od 15. novembra do 15. marca motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ni večja od 3,5 ton, in priklopniki, ki jih vlečejo, opremljena z zimskimi pnevmatikami na vseh kolesih. Druga možnost je, da profil letnih pnevmatik meri najmanj tri milimetre, v vozilu pa ima voznik ustrezne snežne verige ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa. Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, do 1000 evrov.