belgijski f-16 Svet24.si

Lavrov zopet grozi: "Zahod se igra z ognjem!"

bagr Svet24.si

Jure je po nevesto prišel kar z bagrom

sdv-udba Necenzurirano

Strašijo nas z Udbo, sami pa so izumili tajno ...

tina gaber robert golob m24 Reporter.si

Konec medenega leta v golobnjaku: revizija prvega ...

roglic Ekipa24.si

Trenutek za zgodovino! Glejte Rogličevo reakcijo,...

Primož ROglič Njena.si

Ne boste verjeli, kdo je pomagal Rogliču ob ...

roglic doncic Ekipa24.si

Roglič navdušil tudi Luko Dončića! Glejte to ...

Novice Novo mesto

Zimska oprema vozil nič več obvezna

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2020 06:39

Danes se končuje obdobje, ko morajo biti vozila v cestnem prometu opremljena z zimsko opremo. Vremenoslovci zaenkrat napovedujejo toplo vreme, kljub temu pa bo zimska oprema še potrebna na območjih, kjer bodo razmere to zahtevale in v primeru, da bi se temperature spustile in bi nas presenetile snežne padavine.

Vozniki motornih vozil tako z današnjim dnem nanje ponovno lahko namestijo letne pnevmatike, snežnih verig pa ni več potrebno imeti v prtljažniku. Vprašanje pa je, ali bodo zaradi omejevalnih ukrepov, ki jih vlada sprejema za boj proti širjenju koronavirusa, vulkanizerji sploh delovali. Za zdaj kaže, da se obeta zaprtje vseh nenujnih storitvenih dejavnosti.

Zimske pnevmatike je sicer v toplejših mesecih za letne potrebno zamenjati zato, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne. Zimske pnevmatike so namreč izdelane iz mehkejših mesi gume, zaradi česar je ob višjih temperaturah oprijem vozišča z zimskimi pnevmatikami slabši, zavorna pot pa daljša.

Pri izbiri letnih pnevmatik je pomembno upoštevati njihove karakteristike, podatke o oprijemu in zavorni poti, ki so zapisani na pnevmatiki. Dosledno pa je potrebno upoštevati tudi deklaracijo proizvajalca vozila, ki določa, katere pnevmatike so lahko vgrajene na vozilo, priporoča avto-moto zveza.

Ob vstopu v letno sezono je previdnost še potrebna, toplejše vreme pa ne sme vzbujati občutka večje varnosti, kar je po navedbah policije pogosto razlog za višje hitrosti in zato večje možnosti za prometne nesreče.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo biti od 15. novembra do 15. marca motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ni večja od 3,5 ton, in priklopniki, ki jih vlečejo, opremljena z zimskimi pnevmatikami na vseh kolesih. Druga možnost je, da profil letnih pnevmatik meri najmanj tri milimetre, v vozilu pa ima voznik ustrezne snežne verige ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa. Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, do 1000 evrov.