profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

kmetija-2022 Njena.si

FOTO: Razkrito, kje in kako bodo živeli ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Ljubljana

Zlati kamen občini Novo mesto

Piše: STA

Čas objave:
08.03.2019 06:00

Nagrado Zlati kamen 2019 za razvojno najbolj prodorno občino je letos prejela Mestna občina Novo mesto, ki je bila tudi regijska zmagovalka v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Med regijske zmagovalke pa so se uvrstile še Pivka v zahodni Sloveniji, Šmarje pri Jelšah v regiji od Koroške do Posavja in Grad v vzhodni Sloveniji. Regijske zmagovalke in občino, ki je prejela nagrado Zlati kamen 2019, so slovesno razglasili na včerajšnji konferenci Zlati kamen v Ljubljani. Zbrane pa je ob razglasitvi nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Šarec, ki je bil pred dvema letoma z občino Kamnik, katere župan je bil, tudi sam med dobitniki priznanj, je ta označil za lepo spodbudo. Čestital je nagrajenim občinam, zbranim županom pa tudi za pogum, da delajo v občinah, saj po njegovih besedah opravljajo izjemno zahtevno delo. Premier se je dotaknil tudi nekaterih aktualnih vprašanj, med drugim financiranja občin, kjer sedanji sistem ob velikih razlikah med občinami po njegovi oceni ni ustrezen. "Skupaj bom morali iskati rešitve za ta vprašanja. Tu ne bo prostora za populizem, pavšalne ocene, govorjenje na pamet," je dejal Šarec, po besedah katerega je nujno govoriti tudi o ustanovitvi pokrajin.

Nagrado Zlati kamen podeljujejo od leta 2012. Pri izboru strokovni svet projekta vsako leto pretresa celovit razvoj krajev, ob tem pa nekoliko večji poudarek daje izbranemu posameznemu elementu. Letos je bila to kultura kot razvojni vzvod kraja.

Strokovni svet, ki so ga sestavljali strokovnjaki treh slovenskih univerz in iz prakse, vodila pa ga je Vesna Mikolič iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, je med 212 občinami izbral 12 finalistk. Poleg omenjenih so bile kandidatke še Radovljica, Žiri, Črnomelj, Trebnje, Črna na Koroškem, Zreče, Ormož in Ptuj. Nagrada Zlati kamen 2019 je pripadla Novemu mestu, prevzel pa jo je župan Gregor Macedoni.

"Novo mesto doživlja v zadnjem času pravi preporod. Center slovenskega izvoznega gospodarstva, kraj nadarjenih in uspešnih posameznikov z bogatim kulturnim življenjem in dediščino, postaja tudi ena najbolj sodobno upravljanih občin pri nas. To upravljanje daje na eni strani velik poudarek elementom, kot je na eni strani trajnostni in socialno občutljiv razvoj, na drugi pa uporaba tehnologij, t. i. pametnega mesta," so med drugim zapisali v obrazložitvi.Spomnili so, da se Novo mesto lahko pohvali z novo univerzo in s prenovljenim velodromom, okrog katerega nastaja sodoben športni center. Ob tem pa so še izpostavili, da so v Novem mestu uspešne posameznike prepoznali kot pomemben del krajevne kulturne identitete in ob tem močno ozavestili vlogo odličnosti. "Novo mesto je v osredje postavilo ustvarjalnost, talent in odličnost," so še dodali.

Kot so še navedli, je nov razvojni zagon mesta po dobrih štirih letih pripeljal že tudi do merljivih rezultatov. Novo mesto je v zadnjih petih letih najbolj napredovalo med vsemi mestnimi občinami - svojo uvrstitev glede na sestavljeni indeks ISSO je izboljšalo za 22 mest, po vrednosti indeksa pa je med mestnimi občinami bolje uvrščena le Ljubljana.

V raziskavo ISSO je vključenih več kot šestdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki merijo razvojni napredek slovenskih občin na osmih področjih: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje.

Lani je nagrado prejelo Kočevje za razvojni preobrat iz odročnega in celo razvojno travmatiziranega kraja v dinamično in v prihodnost usmerjeno lokalno skupnost, so spomnili pri Zlatem kamnu, ki je skupni projekt podjetij SBR in Planet GV. Pred Kočevjem pa so bile nagrajenke še občine Podčetrtek, Ljubljana, Šentrupert, Škofja Loka, Postojna in Idrija.