stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Zmagovalca tekmovanja ScienceJam dijaka Gimnazije Vič

Piše: R.K.

Čas objave:
19.04.2023 14:18

Zmagovalka finala drugega znanstveno podjetniškega-tekmovanja ScienceJam 2023, ki ga organizira informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, je ekipa Super-Nano-COAT dijakov Gimnazije Vič Ljubljana. V finalu včerajšnjega tekmovanja, ki je potekalo v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, se je sicer pomerilo šest gimnazijskih ekip iz vse Slovenije, njihove predstavitve in raziskovalne naloge pa je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija.

Komisijo v sestavi dr. Saša Aden, samostojna raziskovalka, dr. Janez Kolar, Inštitut Rudolfovo, mag. Luka Mali, Sensedge, in dr. Igor Milek, SPIRIT javna agencija RS, je torej s svojo predstavitvijo najbolj prepričala ideja dijakov Gimnazije Vič Super-Nano-COAT.

Gre za napredne superhidrofobne premaze na osnovi modificiranih nanodelcev silicijevega dioksida, nanesenih na stekleno površino. Drugo mesto je osvojil Mezokozmos, učni pripomoček ali le okras za okensko polico, ki ga ni treba zalivati, Gimnazije Vič, tretje pa Glips – Glicinija – okrasna, strupena ali uporabna Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. »Ekipe so imele projekte, povezane s fiziko in biokemijo in z njihovo kakovostjo smo zelo zadovoljni,« je povedal Janez Gorenc, vodja ekipe ScienceJam 2023, z Razvojnega centra Novo mesto.

Prve tri zmagovalne ekipe so prejele finančno spodbudo za nadaljnji razvoj raziskovalnega in podjetniškega dela, ki jo prispeva SPIRIT Javna agencija RS s partnersko pomočjo pri organizaciji. Prvi dve ekipi sta si z zmago prislužili nastop na tekmovanju v Litvi – VILIPO, mednarodni olimpijadi projektov.

ScienceJam je tekmovanje tržno usmerjenih znanstvenih projektov za srednješolce 3. in 4. (izjemoma lahko tudi 2.) letnika ter študente slovenskih univerz in visokošolskih zavodov, na katerem tekmujejo s znanstvenim projektom, za katerega so razvili tudi poslovni model. Namen tekmovanja je povezovanje znanosti in podjetnosti, s tem pa razvoj ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja.

Pri pripravi na tekmovanje ScienceJam se od ekip tekmovalcev pričakuje, da bodo pri znanstvenem projektu razvili aplikativno vrednost. To pomeni, da bodo rešitev, ki rešuje družbeni, okoljski, zdravstveni, kmetijski, industrijski, energetski, ipd. problem ali potrebo, znanstveno proučili in testirali, istočasno pa za njo razvili tudi poslovni model ter jo od samega začetka usmerjali na trg.

Janez Gorenc, vodja ekipe ScienceJam 2023