Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Princesa Diana naj bi bila s svojo dušo še vedno ob Harryju Odkrito.si

Pokojna Diana je spregovorila in mu povedala …

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice

Znane najboljše inovacije v Posavju

Piše: R.K.

Čas objave:
20.09.2021 15:00

GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško je danes podelila štiri zlata, tri srebrna in dve bronasti priznanji ter dve priznanji za prispevek na področju inovativnosti.

Na nacionalni nivo ocenjevanja gredo tri najvišje ocenjene zlate inovacije:

Kovis d.o.o. – Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet
TPV AUTOMOTIVE d.o.o. Tovarna Šentlenart – Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom
Vipap Videm Krško d.d. – Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartona
Nacionalna priznanja za inovacije bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 2021 12. oktobra 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod sloganom "Nove inovacije, nova realnost".

GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško in njena Komisija za ocenjevanje inovacij ima v svojem delu postavljen cilj uveljavljanja inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanje podjetništva. Tako je letos že osemnajstič objavila Razpis za izbor najboljše inovacije Posavja za leto 2021.

Sedemčlanska komisija, ki ji predseduje doc. dr. Tomaž Žagar, je prejela enajst (11) prijav na razpis. Podelila je štiri (4) zlata, tri (3) srebrna in dve (2) bronasti priznanji ter dve (2) priznanji za prispevek na področju inovativnosti.

Člani komisije:
Damjan MEŽIČ, Savaprojekt d.d.
Darko GORIŠEK, GZS PGZK
dr. Gregor ŠKORC, NEK d.o.o.
Ivana Buble, Kostak d.d.
Jože VUK, Metalna Senovo d.o.o.
mag. Justina ŠEPETAVC, Vipap Videm Krško d.d.
doc. dr. Tomaž ŽAGAR, GEN d.o.o.

* Priznanja so navedena oz. podeljena po abecednem redu podjetja prijavitelja.

***

ZLATA PRIZNANJA

INOVACIJA: Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet
INOVATORJI: Uroš Grivc, David Deržič, Bogdan Blažinč, Ivan Smolej
PRIJAVITELJ: Kovis d.o.o.
OPIS: Enodelni zavorni disk FLEX za tirna vozila je primeren za višje hitrosti, ter optimalno zmogljiv zaradi kombinacije visoke toplotne učinkovitosti in nizkega zračnega upora. Vpeljuje revolucionaren design nosilcev, ki omogoča zavornemu disku izboljšavo njegovih glavnih lastnosti. Zaradi novega nosilca je zavorni disk možno vliti v enem kosu, hkrati pa je omogočen relativno prosti pomik zavornih plošč med segrevanjem. Zaradi izboljšav ima disk sedaj nižjo maso in večjo obstojnost zavornih površin. Novi patentirani design je moč prenesti na različne velikosti zavornih diskov.

INOVACIJA: Antibakterijski papir
INOVATORJI: Sabina Cesar, Nives Vodišek Kovač
PRIJAVITELJ: Radeče Papir Nova d.o.o.
OPIS: Razvoj antibakterijskega papirja je prispevek RPN v boju s koronavirusom. Papir smo obdelali s protimikrobnim sredstvom, ki že pozna antibakterijske in fungicidne lastnosti in se uporablja predvsem v tekstilni industriji. Antibakterijski papir ni bil preizkušen samo proti bakterijam, ampak tudi na koronavirus. Rezultati testiranja so pokazali uspešno zmanjšanje mačjega koronavirusa. Papir se prodaja kot pisarniški papir, lahko pa ga prodajajo tudi proizvajalci ovojnic, samolepilnih materialov ...

INOVACIJA: Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom
INOVATORJI: Boris Menič, Vili Malnarič, Gregor Jordan, Dario Novak, Lea Gregl, Nina Prah
PRIJAVITELJ: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart
OPIS: Inovacija zagotavljanja tesnjenja s prečnim tesnilnim zvarom je implementirana v električno vozilo enega izmed vodilnih proizvajalcev vozil. Z uporabo inovativne rešitve rešujemo problematiko nezanesljivosti zagotavljanja tesnosti obstoječe rešitve.

Tesnjenje nosilca baterije dosegamo z globoko penetracijo MIG prečnega tesnilnega zvara do FSW zvara z nasprotne strani. Tako ustvarimo fizično bariero, s katero je preprečeno uhajanje zraka in tekočin iz baterije, kot tudi vdor tekočin in nečistoč. Tako zaščitimo baterijske module pred zunanjimi vplivi in omogočimo varno in brezhibno delovanje električnega vozila.

Z implementacijo inovacije v proizvodni proces smo vzpostavili proces, ki je primeren za uporabo v avtomatizirani serijski proizvodnji z visoko zanesljivostjo doseganja tesnjenja.


INOVACIJA: Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartona
INOVATORJI: Razvojna skupina VIP Brown S
PRIJAVITELJ: Vipap Videm Krško d.d.
OPIS: Rjavi embalažni papir VIP Brown S je proizvod, ki je v celoti izdelan iz recikliranih vlaken odpadnega kartona. Vlakna v procesu priprave vlaknin s procesom mikrofibiracije razvlaknimo do stopnje mikrodelcev, ki v fazi mreženja in formiranja papirnatega traku na papirnem stroju ustvarijo potrebno mehansko trdnost. Mehanska trdnost papirja se izraža v raztrgu, razpoku in utržni dolžini. VIP Brown S je proizvod, ki na trgu izpodriva plastične materiale in papir, izdelan iz sveže celulozne vlaknine, predvsem na področju uporabe nosilnih vrečk za dostavo hitre hrane in trgovskih verig. Z vsako tono proizvedenega papirja VIP Brown S odpadni karton vstopi v proces krožnega gospodarstva, ki razbremenjuje okolje v primerjavi s proizvodom iz sveže celuloze za 0,38 t CO2/t recikliranega papirja.------

Na nacionalni nivo ocenjevanja gredo tri (3) najvišje ocenjene zlate inovacije.

· Kovis d.o.o. – Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet

· TPV AUTOMOTIVE d.o.o. Tovarna Šentlenart – Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom

· Vipap Videm Krško d.d. – Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartonaNacionalna priznanja za inovacije pa bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 2021, ki bo potekal 12. oktobra 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod sloganom "Nove inovacije, nova realnost".

-----

SREBRNA PRIZNANJA

INOVACIJA: Uporaba umetne inteligence pri analizi satelitskih slik
INOVATORJI: Simon Prešern, Lev Prislan, Jan Bohinec, Dijana Makivić Grilc, Peter Svenšek, Ana Marija Marciuš, dr. Ludvik Bartelj
PRIJAVITELJ: GEN-I d.o.o.
OPIS: V podjetju GEN-I smo kot prvi v regiji razvili orodje, ki na podlagi satelitskih slik izračuna višino vode v rezervoarjih na Balkanu. Informacija prvenstveno služi napovedi električne proizvodnje za to regijo. Visoko-resolucijske satelitske slike so prosto dostopne že več let, vendar se je v zadnjem obdobju frekvenca teh slik tako povečala, da se jih lahko uporablja na raznih področjih v gospodarstvu. V našem primeru je bilo potrebno naknadno uporabiti več naprednih metod računalniškega vida s pomočjo katerega smo slike ustrezno predelali in izluščili informacije o vodostaju rezervoarja.

INOVACIJA: Vstavljanje kontaktov in postopek pritrditve kontaktov z avtomatiziranim nanašanjem kapljic cementa
INOVATORJI: Zdenko Perec, Robert Kocjan, Daniel Pirc, Matjaž Strmec, Dejan Štefanič, Boštjan Vidmar
PRIJAVITELJ: Resistec UPR d.o.o. & Co. k.d.
OPIS: V okviru doseganja ciljev stalnega izboljševanja procesov, izboljšanja kakovosti, zmanjševanja stroškov dela ter omogočanja delavcu prijaznega okolja, smo v podjetju Resistec UPR d.o.o. & Co. k.d. razvili robotsko postajo, s katero smo odpravili ročno operacijo vstavljanja kontaktov v keramično telo in hkrati ročno fiksiranje kontaktov s cementno maso zamenjali z inovativnim postopkom izvajanja iste operacije z robotom. Istočasno smo odpravili ročno manipulacijo odlaganja izdelkov z robotskim na pladnje in nadomestili 100 % vizualno kontrolo z nadzorom preko računalniškega vida (kamer).

INOVACIJA: INOVATIVNO PREKLOPNO VARILNO ORODJE
INOVATORJI: Miran Ferenčak, Katja Sajtl, Kristjan Kežman
PRIJAVITELJ: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart
OPIS: TPV AUTOMOTIVE, ki je pri kupcu Volvo prepoznan kot primarni partner pri dobavi enega najpomembnejših delov popolnoma električnega vozila XC40 Recharge – nosilca baterije, je za izdelavo slednjega razvil inovativno varilno orodje z avtomatskim preklopom, kar operaterju omogoča enostavno, ponovljivo vlaganje velikega števila zahtevnih komponent na varilno orodje. Z inovativnim pristopom in naprednimi sistemi so preprečene reklamacije, ki bi nastale iz naslova komponente privarjene na napačno mesto izdelka.

Inovacija je unikatna rešitev in sovpada s poslanstvom ''Povezujemo inovativne rešitve'' ter z vizijo ''Ustvarjamo mobilnost prihodnosti''.


BRONASTA PRIZNANJA

INOVACIJA: Dobava brezogljične električne energije
INOVATORJI: Razvojno strateška ekipa za oblikovanje nove prodajne strategije
PRIJAVITELJ: GEN-I d.o.o.
OPIS: GEN-I, ki je z več kot 25-odstotnim tržnim deležem pri gospodinjskem odjemu vodilni slovenski dobavitelj električne energije, je v letošnje leto vstopil s prebojno inovacijo – ELEKTRIKO BREZ CO2. Z januarjem 2021 smo se kot prvi slovenski dobavitelj pri dobavi električne energije v celoti odpovedali fosilnim gorivom, svojim odjemalcem pa ponudili možnost izbire vira njihove elektrike: 100 % Sonce, 100 % Vodo ali 100 % Jedrsko energijo. Z inovacijo bomo pomembno prispevali k zmanjšanju skupnega slovenskega ogljičnega odtisa. Ogljični odtis povprečnega gospodinjstva, ki mu GEN-I dobavlja brezogljično elektriko, pa bo nižji celo za 40 odstotkov.

INOVACIJA: Postopek pregledovanja zvarov na tankostenskih kotlovskih ceveh z ultrazvočno metodo s faznim nizom
INOVATORJI: PAUT team
PRIJAVITELJ: Q Techna d.o.o. Podružnica Krško
OPIS: Stalno izboljševanje in dodaten doprinos razvitosti sistema nam omogoča, da lahko opravljamo delo bolj produktivno ter brez dodatnih varnostnih omejitev. Za volumetrični pregled zvarov na ceveh se lahko uporabi radiografijo, vendar je pri tem potrebno zaščititi okolje in je delo možno opravljati samo kadar na delovnem območju ni prisotnih ostalih ljudi. S sistemom PAUT in mehanizmom razvitim za pregledovanje zvarov na ceveh se lahko delo opravlja kljub prisotnosti ostalih ljudi, saj pri samem delu ni prisotno sevanje. S tem dosežemo, da delo poteka neprekinjeno in tako povečamo produktivnost.


PRIZNANJE ZA PRISPEVEK NA PODROČJU INOVATIVNOSTI

INOVACIJA: Zeleni Onboarding (ZEON)
INOVATORJI: dr. Robert Golob, Daška Levstik, Nina Kovač
PRIJAVITELJ: GEN-I d.o.o.
OPIS: Trajnost zahteva tako nov način razmišljanja kot delovanja, prav tako bodo morali biti talenti prihodnosti multidisciplinarni. Tega se zaveda tudi GEN-I, zato so ustanovili program Zeleni onboarding, s katerim želijo preplaviti GEN-I z novo miselnostjo, s transformacijami, ki zadevajo najpomembnejše procese v podjetju in spodbuditi zeleno miselnost in trajnostni razvoj. Vse nove zaposlene vključujejo v različne multidisciplinarne ekipe. Slednje delajo na trajnostnih, inovativnih projektih. S programom želijo spremeniti odnosa zaposlenih do dela, spodbuditi razmišljanje izven okvirjev lastnega delovnega področja, medsebojno povezovanje med posamezniki, spodbuditi zeleno miselnosti ter jim omogočiti pridobivanje novih znanj in izkušenj.

INOVACIJA: Separacija proteinov in škroba
INOVATORJI: Marko Katić, Nina Katić, Valentina Žefran, Ivanka Novoselić
PRIJAVITELJ: Mlin Katić d.o.o.
OPIS: V okviru predstavitve je opisana inovacija separacije proteinov in škroba. S tem smo pridobili visoko kakovostni izdelek – proteinski koncentrat (nad 50 % proteinov). Izdelek je pridobljen s postopkom zračne separacije moke (iz stročnic) na visoko in nizko proteinsko moko, ki imajo visoko vsebnost beljakovin. Prednosti teh visoko proteinskih mok so visoka vsebnost proteinov oz. beljakovin (50 % ali več), so 100 % naravne in v primerjavi s proteinskimi praški ne vsebujejo dodatkov, kot so barvila, ojačevalci okusov, sladkorja in alergenov. S tovrstnimi izdelki se na 100 % naraven način nahrani mišice po vadbi, ter dobi tudi nekaj nujno potrebnih vitaminov in mineralov. Beljakovine pomembno prispevajo k vzdrževanju mišične mase in ohranjanju zdravih kosti.