franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Žveglič: Živali so začeli vračati na kmetijo Možganovih

Piše: STA

Čas objave:
18.01.2024 13:25

Odvzete živali so začeli vračati na kmetijo Možganovih, je danes medijem dejal predsednik KGZS Roman Žveglič, ki ga je kmet v sredo obvestil o novi odločbi. Kot je poudaril Žveglič, so na KGZS ves čas poudarjali, da gre za nesorazmeren in nezakonit ukrep, zato jih veseli, da je prišlo do nove odločbe in da so živali začeli vračati.

"Danes se je začelo vračati živali na kmetijo Možganovih. Mi smo ves čas govorili, da je bil ukrep nesorazmeren in nezakonit. Veseli nas, da je prišlo do nove odločbe in da so začeli živali vračati," je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Žveglič.

Pojasnil je, da je kmetija takoj po odvzemu živali začela reševati pomanjkljivosti, pri čemer je treba vedeti, da je bilo v času odvzema živali res veliko dežja. Na kmetiji so skladno z navodili kmetijske svetovalne službe uredili bivalni prostor in območje, kjer se bodo živali nahajale.

"Zavedamo se, da je nepoučenemu opazovalcu kakšna stvar lahko nejasna in je ne pozna. O tem zadevah mora ugotavljati stroka, pri tem pa se je treba držati zakonov in postopkov," je poudaril Žveglič.

V Sloveniji redimo skoraj pol milijona govedi. Po Žvegličevih besedah prihaja tudi do zanemarjanja in kršitev, pri čemer so vedno na takih kmetijah zraven še kakšne druge težave, kot so denimo psihosocialne, zato bi po njegovi oceni takrat poleg inšpektorja morale posredovati še druge ustanove za pomoč tem ljudem.

Ta primer odvzema govedi je bil po Žvegličevi oceni zelo aktivističen, zato upa, da je primer pokazal, da se ne sme postopati aktivistično. "Prepričan sem, da noben drug veterinarski inšpektor v Sloveniji ne bi izvedel takrat takšnega odvzema, ampak bi vročil ureditveno odločbo," je menil Žveglič.



Ob tem je izrazil še prepričanje, da bo ustavno sodišče razveljavilo sporne člene novele zakona o zaščiti živali oz. zakonodajalcu naročilo, da jih popravi.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo sporočila, da je kmetu Rudiju Možganu s kmetije v Leskovcu pri Krškem v inšpekcijskem postopku odvzema govedi vročila novo odločbo. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je kmet dobil odločbo z rokom za njihovo odpravo. Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bilo v odločbi zapisano, da se bodo živali lahko vrnile k rejcu, če bodo pogoji reje na gospodarstvu izpolnjeni, a so se živali očitno že začeli vračati nazaj lastniku.

Živali so zdaj v slabšem stanju kot na dan, ko so bile odvzete, je za spletni portal 24ur dejal Timotej Možgan.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 10. novembra dobila prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela 24 živali dosedanjemu oskrbniku.

Veterinarka je takrat med drugim navajala, da za živali ni bilo primerno poskrbljeno, primer pa je močno razdelil javnost. Uprava za varno hrano je po izredni preverbi postopka odvzema živali konec decembra uradno veterinarko izločila iz inšpekcijskega postopka.