franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Moje mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
20.06.2023 13:04

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je minuli teden že tradicionalno pripravilo Teden kultur. Začeli so ga s plesno delavnico v ponedeljek v Kulturnem centru Janeza Trdine. Celotdensko dogajanje je potekalo na muzejskih vrtovih in na Glavnem trgu, zaključilo pa se je z utečenim Žurom vseh kultur.

V Društvu za razvijanje prostovoljnega dela so povedali, da festival Teden kultur prinaša večkulturnostne koncerte, predstavitve tuje kulinarike in pester spremljevalni program, ki obiskovalcem, ne da bi odpotovali iz domačega mesta, ponuja utrip in vzdušje različnih dežel.
Spored je prinesel obilo zabave in doživetij tako za odrasle kot za otroke. Obisk festivalskih prireditev je bil brezplačen.

Ob plesni delavnici so najmlajše obiskovalce v ponedeljek popoldne povabili na likovni delavnici. V torek so pripravili Živo knjižnico oz. pogovore s posamezniki nenavadnih usod in osebnih okoliščin, v sredo pa plesno-glasbeni večer Variacije na telo, ritem in glas s kolektivom Diaspora in Harmelogic.

V četrtek je na koncertu sevdaha nastopila prvakinja sarajevske opere Aida Čorbadžić. Spremljal jo je kitarski duet Duo Aritmija. Osrednjo in hkrati zaključno prireditev Tedna kultur 2023 pa se je odvila v petek.

Predstavile so se kulture, ki s kulinariko, glasbo in plesom leta bogatijo življenje Novega mesta, od bošnjaške, srbske, hrvaške, makedonske in albanske do venezuelske, ukrajinske in podobno. Za glasbeni zaključek pa so med drugimi poskrbeli tolkalna skupina Muvaruvagruva, Špela Cesar, Talia in Jernej Zoran, Bort Ross in Tretji kanu.

Prireditve za pretežno odrasle obiskovalce je spremljal spored za otroke. Otroci so se lahko poleg že omenjenih likovnih delavnic, udeležili ulične animacije ob kolumbijskih ritmih, predstav Tri slovenske ljudske pravljice lutkovnega gledališča Mokre tačke in na zaključnega otroškega Žul vseh kultul, ki je potekal ob boku osrednje prireditve Tedna kultur 2023.

Društvo, ki letos obeležuje 30-letnico delovanja, medkulturnost med letom slavi z več prireditvami, junijski Teden kultur pa ob hrani, plesu in koncertih vse združuje pod skupno streho.

Novo mesto, moje mesto, 20.6.2023