IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK

Čas objave:
11.04.2024 13:07

Festival Odprte Hiše Slovenije vabi na ogled bazena in Glavnega trga 2

Arhitekturni festival Odprte hiše Slovenije (OHS) bo letos med 12. in 14. aprilom po vsej Sloveniji že petnajsto leto odprl vrata novih in prenovljenih arhitekturnih projektov ter pomembnih stavb kulturne dediščine. V Novem mestu vas vabimo na ogled Bazena Novo mesto in prenovljene stavbe na Glavnem trgu 2.

Namen festivala tekom večletnega delovanja ostaja zvest osnovnemu poslanstvu – ozaveščanju najširše javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora in predstavitev primerov najboljših praks sodobne arhitekturne produkcije kot dela slovenske kulture in nacionalne identitete. Preko osebnih izkušenj v kakovostni arhitekturi, pod vodstvom arhitektov in ostalih strokovnjakov, ki so doprinesli k izvedbi projekta ter tudi samih investitorjev, omogoča širše razumevanje arhitekture in oblikovanega prostora ter izpostavlja njun pomen za kakovostno bivanje.

Letošnji festivalski program je med prispelimi projekti izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali štirje strokovnjaki na področju arhitekture in oblikovanja: Blaž Budja, Maša Cvetko, Dean Lah, Maja Stamenković.

Na ogled bo tako skoraj 70 projektov po celotni državi. Vstopili boste lahko v zasebna stanovanja, enodružinske hiše, izobraževalne in kulturne ustanove ter poslovne in turistične objekte. Pod vodstvom arhitektov si boste na Dolenjskem lahko ogledali Bazenski kompleks Češča vas in Glavni trg 2, oboje v Novem mestu. V Škocjanu bo na ogled Center za gradnjo z zemljo. V Trebnjem svoja vrata odpira nova stavba podjetja TEM Čatež, v Mokronogu pa Hedonistična podstreha. V širši okolici si bo mogoče ogledati še Vodovodni stolp Brežice in Novogradnjo prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško.

Festival OHS letos poteka pod naslovom Arhitektura novih priložnosti in izpostavlja vprašanje vključenosti vseh ljudi in interesnih skupin v grajene in oblikovane prostore skupnosti. Naslavlja vprašanja enakih možnosti in novih priložnosti za bivanje, delo, izobraževanje, obstoj in razvoj celotne družbe, vsega živega in narave z namenom iskanja odgovorov o sobivanju, ki ga dobra arhitektura lahko omogoča, spodbuja in varuje. Ta vprašanja predstavljajo najbolj ključne izzive, ki se brez podpornih družbeno-ekonomskih in socialnih politik zgolj z arhitekturnimi idejami ne morejo razrešiti. A vendar je arhitektura tisti medij, ki s svojim fizičnim nagovorom zmore ponuditi priložnosti ali celo opolnomočiti slehernika. Z izpostavljanjem tematike vključevanja in dostopnosti tako postajajo tudi festivalski prostori nosilci izkušnje, ki navdihujejo udeležence, da postanejo »zagovorniki« bolj pravične in vključujoče družbe.

V programu festivala bodo tako izpostavili različne tematske projekte, ki spodbujajo dostopnost in omogočajo razvoj skupnosti. Del festivala bodo tudi tematska vodenja in delavnice, ki bodo nagovarjali različne ciljne skupine.

Festival OHS s podpiranjem načel enakih možnosti ne postaja samo festival praznovanja arhitekturne ustvarjalnosti in ohranjanja dediščine, ampak spodbuja razmišljanje in dialog o naši skupni zavezanosti pravičnosti, svobodi in solidarnosti.

Odprte hiše Slovenije so od februarja 2023 del projekta Open House Europe, ki povezuje 13 evropskih mest in Slovenijo. Projekt želi spodbuditi bolj vključujočo razpravo o arhitekturi kot skupni evropski identiteti in opolnomočiti državljane, da se zavzemajo za kakovostno zasnovano grajeno okolje. Spodbuja dostopnost in izpostavlja dobre prakse v arhitekturi, ki se odzivajo na sodobne okoljske in družbene izzive.

V Novem mestu si bodo obiskovalci lahko ogledali nov Bazenski kompleks Češča vas (termin ogleda: nedelja, 14.4. ob 10.00), delo arhitekturnega biroja Enota. Kompleks stoji v prostoru, v katerem dominira obstoječi velodrom. Izkorišča topografske danosti terena in je umeščen karseda nizko, da ne predstavlja nove dominante v prostoru. Nevpadljiva pojavnost stavbe je dosežena z nizko lebdečo streho, pod katero okoliška krajina steče preko bazena. Streha je prekrita z deskami iz nezaščitenega lesa, ki se bo sčasoma postaral. Tako se bo stavba še bolj zlila z materialnostjo okoliških gozdov.

V centru Novega mesta pa bo na ogled projekt Glavni trg 2 (termin ogleda: nedelja, 14.4. ob 12.00). Avtorji prenove so arhitekti iz arhitekturnega biroja Arrea, ogled pa bo vodil dr. Tomaž Slak, mestni arhitekt Mestne občine Novo mesto. Hiša je prvič omenjena v zgodovinskih virih iz 18. stoletja. Skozi stoletja je menjavala lastništvo, dokler je potomci zadnjih lastnikov leta 2016 niso podarili Mestni občini Novo mesto. Ta se je odločila, da v hiši uredi najemna stanovanja za mlade družine. Arhitekturna zasnova prenove se je ukvarjala predvsem z organizacijo manjših stanovanjskih enot znotraj obstoječe lupine. Naloga ni bila enostavna, saj so bila v hiši, predvsem ob glavni fasadi, velika stanovanja s prehodnimi sobami. Ta kvaliteta se je zaradi majhnih stanovanjskih kvadratur lahko ohranila le deloma.

Celoten program festivala Odprte hiše Slovenije 2024 je objavljen na spletni platformi OHS. Prijave na oglede in vodenja so obvezne.

Novo mesto, moje mesto 11.4.2024