stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
08.03.2022 12:30

Zahvaljujoč izboljšanju epidemioloških razmer je lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta mednarodni praznik žena, 8. marec, vnovič obeležilo z vodenim ogledom istoimenske pešpoti. Letošnji poudarek je bil na štirih od 13 izjemnih posameznic, po katerih bodo poimenovane štiri nove ulice.

Letošnjega marca bosta minili dve leti od odlično obiskanega odprtja nove tematske sprehajalne poti projekta Pozabljena polovica Novega mesta in minulo nedeljo so znova pripravili enoinpolurni voden ogled z Meto Kocjan, s katerim so se udeleženci »preselili« v čas konec 19. in začetek 20. stoletja.

S tedanjimi družbeno političnimi razmerami so se udeleženci seznanili skozi življenja 13 izjemnih posameznic, ki so vsaka na svojem področju pomembno prispevale k razvoju mesta in širše, a bile zaradi zgodovinskih okoliščin spregledane.

Partnerstvo je bilo primorano ob lanskih epidemioloških razmerah načrtovani vodeni ogled pešpoti ob 8. marcu odpovedati, tako da so praznik žena obeležili s projekcijo na pročelje Knjižnice Mirana Jarca. Zaradi nadvse pozitivnih odzivov javnosti, bo projekcija tudi letos. Pohod in projekcijo bo letos dopolnil še pogovorni večer z izjemnimi ženskami, ki zaenkrat ostajajo skrivnost – pogovorni večer bo vodila Klavdija Kotar, vodja novomeške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, in sicer na praznični torek, 8. marca, ob 18. uri v Art caffeju v KC Janeza Trdine.

Novo mesto - moje mesto, 8.3.2022