stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
20.09.2022 13:23

Mestna občina Novo mesto je tudi letos pristopila k promociji Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka vsako leto med 16. in 22. septembrom, tokrat pod sloganom »Trajnostno povezani«. Več o dogajanju izveste v nadaljevanju oddaje.

Za širjenje vizije o trajnostni mobilnosti so v sodelovanju z več kot 30 lokalnimi deležniki za občane vseh generacij pripravili raznolike aktivnosti, kot so delavnice o javnem prevozu za starejše, Parkirni teden in Popravljalnica koles, vrhunec tedenskega dogajanja pa znova prirejamo v četrtek, 22. septembra, na Glavnem trgu na Dnevu brez avtomobila.

MInuli vikend sta potekala dva pohoda – pohod Za srce v organizaciji Društva za zdravje srca in ožilja, podružnice za Dolenjsko in Belo krajino, in pohod Po zelenem krogu Novega mesta v izvedbi Planinskega društva Krka Novo mesto.

Včeraj so aktivnosti namenili predvsem starejšim, zanje so v sodelovanju z Društvom Vezalka pripravili delavnico Javni prevoz in mobilnost starejših z roko v roki.

Danes bo ob 17. uri bo Dolenjski muzej Novo mesto obiskovalce izpred Rozmanove ulice 19 z javnim vodstvom popeljal Po stari cesti nazaj v preteklost.

Bogat program je predviden tudi za jutri, ko bo dopoldan pestro na Popravljalnici koles pri Mladinskem centru Oton. Kolesarsko društvo Zverinice bo izvajalo manjša popravila koles, prikaz popravila si bo moč ogledati tudi na 40 let starem kolesu, mladino pa čakajo atraktivni kolesarski triki. Raznolik nabor aktivnosti bo v sredo potekal še v sklopu Parkirnega tedna, kjer bo Društvo Est=etika dopoldan izvedlo pedagoški delavnici z Osnovno šolo Center, ob 16. uri pa izmenjavo potaknjencev in predstavitev lokalnih trajnostnih praks.

Zaključek Evropskega tedna mobilnosti se bo v četrtek, 22. septembra, začel z zgodnjim pohodom dijakov Srednje strojne šole Novo mesto, ki se bodo Peš v šolo odpravili iz Šentjerneja, Dolenjskih Toplic in Trebnjega. Srednješolci bodo letos del poti prekolesarili s kolesi GoNm in se z njimi okoli 8. ure pripeljali na Glavni trg. Na osrednjem novomeškem trgu bo ta dan znova najbolj živahno tudi na sklepnem Dnevu brez avtomobila. Šolarji in vrtičkarji se bodo spoznali s kolesarskimi in gasilskimi veščinami, sodelovali bodo lahko na ustvarjalni in plesni delavnici, med drugim se bodo preizkusili v igrah Človek, razgibaj se in Odkrivajmo Evropo. V popoldanskih urah se bodo v duhu trajnostne mobilnosti na pohod po mestu podali še v Pohodniškem društvu Novo mesto.