madagaskar Svet24.si

FOTO: Janko Gabrič za simbolično nadomestilo v ...

bratje fratar, katra, donacija, slovenj gradec Svet24.si

Trojno presenečenje za brate Fratar in dobrodelno...

1672834151-strokovzavarovanje-0001-1672834105595 Necenzurirano

Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

tina gaber robert golob Reporter.si

Noro! Najprej pes, nato še Tina Gaber: Roberta ...

prometna nesreca Ekipa24.si

Nogometaši preprečili katastrofo po verižnem ...

Angelina Jolie in David Mayer de Rothschild Odkrito.si

Angelina Jolie - Zapletla se je z Rothschildom!

Radomlje-Olimpija13 Ekipa24.si

Olimpija si je obetala milijone, dobila pa ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
22.09.2022 13:25

Na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča v Novem mestu so minuli vikend odkrili obeležje, ki so ga postavili ob 100-letnici Knafelčeve planinske markacije.

Knafelčeva markacija je od leta 2007 zaščitena z Zakonom o planinskih poteh, s pomočjo katerega so le-te postale del javne infrastrukture Slovenije. Od leta 2016 pa je Knafelčeva markacija tudi zaščitena blagovna znamka.

Obeležje ob 100. obletnici Knafelčeve markacije je delo arhitekta Igorja Merlina in skupine planincev Planinskega društva Krka Novo mesto. Glavni pobudnik postavitve obeležja je nekdanji dolgoletni predsednik PD Krka Novo mesto Anton Progar z namenom, da se izjemno Knafelčevo delo izpostavi tudi v lokalnem okolju. Spomenik stoji v središču Novega mesta, v neposredni bližini Glavnega trga, od koder se planinske in pohodniške poti razprostirajo praktično v vse smeri.

Na deset tisoče Knafelčevih markacij je postavljenih po Sloveniji - po enem od izračunov naj bi jih bilo kar 50 tisoč. Z njimi je označenih preko 10 tisoč kilometrov slovenskih planinskih poti, razširile pa so se tudi po vsem goratem ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Za več kot 10 tisoč kilometrov planinskih in vedno več turnokolesarskih pot skrbi okrog 900 markacistov, ki svoje delo označevanja, urejanja in čiščenja poti opravljajo prostovoljno.

Pedsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je povedal, da so slovenske planinske poti največji športni objekt v Sloveniji, poleg 60 tisoč članov Planinske zveze Slovenije jih uporablja še okrog 300 tisoč drugih slovenskih državljanov in tudi vedno več tujcev. Na odprtju spominskega obeležja je sodeloval Mešani pevski zbor Krka. Pred samo slovesnostjo so planinski vodniki PD Krka Novo mesto organizirali pohod po okolici Novega mesta.