stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
22.09.2022 13:25

Na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča v Novem mestu so minuli vikend odkrili obeležje, ki so ga postavili ob 100-letnici Knafelčeve planinske markacije.

Knafelčeva markacija je od leta 2007 zaščitena z Zakonom o planinskih poteh, s pomočjo katerega so le-te postale del javne infrastrukture Slovenije. Od leta 2016 pa je Knafelčeva markacija tudi zaščitena blagovna znamka.

Obeležje ob 100. obletnici Knafelčeve markacije je delo arhitekta Igorja Merlina in skupine planincev Planinskega društva Krka Novo mesto. Glavni pobudnik postavitve obeležja je nekdanji dolgoletni predsednik PD Krka Novo mesto Anton Progar z namenom, da se izjemno Knafelčevo delo izpostavi tudi v lokalnem okolju. Spomenik stoji v središču Novega mesta, v neposredni bližini Glavnega trga, od koder se planinske in pohodniške poti razprostirajo praktično v vse smeri.

Na deset tisoče Knafelčevih markacij je postavljenih po Sloveniji - po enem od izračunov naj bi jih bilo kar 50 tisoč. Z njimi je označenih preko 10 tisoč kilometrov slovenskih planinskih poti, razširile pa so se tudi po vsem goratem ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Za več kot 10 tisoč kilometrov planinskih in vedno več turnokolesarskih pot skrbi okrog 900 markacistov, ki svoje delo označevanja, urejanja in čiščenja poti opravljajo prostovoljno.

Pedsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je povedal, da so slovenske planinske poti največji športni objekt v Sloveniji, poleg 60 tisoč članov Planinske zveze Slovenije jih uporablja še okrog 300 tisoč drugih slovenskih državljanov in tudi vedno več tujcev. Na odprtju spominskega obeležja je sodeloval Mešani pevski zbor Krka. Pred samo slovesnostjo so planinski vodniki PD Krka Novo mesto organizirali pohod po okolici Novega mesta.