starejši, pokojnina, upokojenci, izračun Svet24.si

Kakšna bo moja pokojnina? To zdaj omogoča ...

sveče Svet24.si

Upanje je ugasnilo že pred dnevi, zdaj se je ...

borut pahor pl1 Reporter.si

Z Janšo se ne sovraživa: predsednik države ...

Valentin Inzko Svet24.si

VIDEO: Non-paper obstaja, avtor je nekdanji član ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Komu je Ivan Zidar izročil ključe do tajnih ...

Regina Njena.si

Pevka Regina ga je zajahala

nina-savnik Njena.si

Nina Savnik: Ni vse tako, kot je bilo videti

Po Sloveniji 2021 Novo mesto

5 unikatnih pokalov za 5 etapnih zmagovalcev

Piše: R.K.

Čas objave:
04.06.2021 11:42

Skupni zmagovalec dirke Po Sloveniji bo v roke prejel repliko Kolesa 5200, zelo posebni pokali pa čakajo tudi na zmagovalce posameznih etap. Danes si poglejmo vseh pet.

Poleg zelene majice so unikatni pokali ena od bolj prepoznavnih stvari slovenske pentlje, vsak izmed njih pa se veže na sam kraj, tradicijo ali drugo značilnost. Vsi so si med seboj drugačni, tako, kot je raznolika Slovenija in s tem tudi bogata.

1. etapa – ROGAŠKA SLATINA

5-unikatnih-pokalov-za-5-etapnih-zmagovalcev
5 unikatnih pokalov za 5 etapnih zmagovalcev
R.K.

Globoki brusi prestižnega pokala Diamond ustvarjajo odbleske, ki vas bodo navdušili – ne glede na to, ali obožujete večno klasiko ali pa moderno eleganco. Tradicionalni V-brus je v svetu kristala večna klasika, saj daje zelo bogate vizualne učinke, obenem pa deluje nežno in subtilno. Pri pokalu Diamond se tak brus sveti tudi skozi ploščico na dnu, kar je pri brušenem steklu prava redkost. 

S svojo večno eleganco bo pokal prinašal prejemniku lepe trenutke in gojil ljube spomine še mnoga leta.

2. etapa – CELJE

5-unikatnih-pokalov-za-5-etapnih-zmagovalcev
5 unikatnih pokalov za 5 etapnih zmagovalcev
R.K.

Druga etapa Dirke po Sloveniji 2021 se bo zaključila na Starem gradu Celje. Veličasten grad je bil sedež najznamenitejše in najpomembnejše vladarske rodbine, ki je imela matično posest na območju današnje Slovenije − grofov in knezov Celjskih. Ambiciozna in uspešna rodbina je v kratki dobi svoje vladavine v 14. stoletju vtisnila neizbrisen pečat, obenem pa si je s spretno politiko in preračunljivo spletenimi ženitvami nenehno večala bogastvo, vpliv in oblast. Njihov vzpon je bil naravnost meteorski, a se je z zahrbtnim umorom Ulrika Celjskega v Beogradu klavrno končal. Tri zlate zvezde na modri podlagi so danes spomin na veličastno obdobje mesta ob Savinji, ki je sooblikovalo srednjeveško Srednjo Evropo.

Vitez simbolizira moč, oblast in veličino grofov in knezov Celjskih. Ponos Celjank in Celjanov je še vedno živ, duh mogočnega časa vladavine Celjskih bo prisoten za vedno. Kdor ceni in spoštuje svoje korenine, lahko široko razpre krila na poti v svetlo prihodnost.

3. etapa – KRŠKO

5-unikatnih-pokalov-za-5-etapnih-zmagovalcev
5 unikatnih pokalov za 5 etapnih zmagovalcev
R.K.

Razpoznavni simbol je linija, ki se v svojevrstnem ritmu, alternaciji, prepletanju, vitalnem gibanju, potovanju in raziskovanju, splete in poveže v krožno, točkovno obliko. Ta sledi likovni formi simbola energije – atoma, a se od njega toliko odmakne, da lahko interpretacija zajame tudi simbole cveta, detajlov iz Krške arhitekture, hribovito pokrajino, Savo, pohodne poti, kolesarske poti, ipd.

Beseda energija se pomensko nanaša na proizvodnjo, po kateri je mesto poznano, in na vitalnost, ki jo čutimo v sebi, ko dobro razpoloženi odkrivamo nekaj novega in pozitivno naravnani iščemo športna ali kulturna doživetja. Slogan obenem subtilno, vendar povsem jasno sporoča, da je ravno mesto Krško tisto, ki svojim prebivalcem in obiskovalcem omogoča in ponuja občutenje te izjemne življenjske moči, ki jo prinašajo pozitivne izkušnje in skrb za bogatenje posameznika.

4. etapa – NOVA GORICA

5-unikatnih-pokalov-za-5-etapnih-zmagovalcev
5 unikatnih pokalov za 5 etapnih zmagovalcev
R.K.

Plaketa za zmagovalca 4. etape dirke po Sloveniji 2021 je v celoti izdelana iz lesa. Les predstavlja kulturno dediščino solkanske mizarske obrti in lesarstva v Goriški regiji nasploh. Osrednji del je izdelan s tehniko intarzije v več barvah. Na sliki sta v ospredju solkansko polje in reka Soča, ki teče pod slovitim solkanskim mostom. V ozadju je kolesar, ki se vzpenja na Sveto goro, kjer je cilj etape. Intarzija je postavljena na paspartu iz javorjevega lesa ter okvirjem iz orehovega lesa. Na spodnjem delu intarzije je lesena ploščica z vgraviranim napisom, ki označuje kdaj in kje je pokal v roke prejel zmagovalec etape.

Na hrbtnem delu paspartuja so vgravirani trije logotipi (Mestna občina Nova Gorica, Šolski center Nova Gorica in Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan) ter ime avtorja idejne zasnove in mentorja.

5. etapa – NOVO MESTO

Zmagovalec zaključne etape Dirke po Sloveniji bo prejel novomeško situlo. Okrašene bronaste situle so najpomembnejša prazgodovinska arheološka odkritja, ki so Novo mesto uvrstila na zemljevid pomembnih arheoloških najdišč. Situlska umetnost, ki je vzcvetela v 7. st. pr. n. š. na območju severne Italije, v jugovzhodnem alpskem prostoru in v Istri, je trajala vse od keltske zasedbe teh prostorov. Pomembna je zaradi likovnih upodobitev človeških in živalskih likov, ki so bili vtolčeni in vrezani v tanko bronasto pločevino. Vsi ti izdelki sodijo med najpomembnejše in najdragocenejše arheološke spomenike.

V Novem mestu je bilo doslej najdeno osemnajst bronastih situl, od tega devet figuralno okrašenih. Prav zaradi bogate arheološke zgodovine je Novo mesto poimenovano v Novo mesto – mesto SITUL.