stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Po Sloveniji 2021 Ljubljana

Dirka po Sloveniji prvič z zmagovalcem Toura

Piše: STA

Čas objave:
07.06.2021 20:25

Slovenske ceste bodo od srede do nedelje gostile 27. kolesarsko dirko po Sloveniji. Prvo ime 803,7 km dolge petdnevne trase je zmagovalec dirke po Franciji, Slovenec Tadej Pogačar. Dvaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v zaključnem delu priprav na nastop na Touru, obenem pa želi prvič v karieri osvojiti še domačo pentljo.

Pogačar je nesporni favorit preizkušnje za zeleno majico, pravih tekmecev pa vsaj kar se tiče velikih imen tokrat ne bo imel.

Doslej je 22-letnik štirikrat vozil na domači pentlji, leta 2017 je bil kot osemnajstletnik skupno peti, leto pozneje četrti (takrat je dirko dobil Primož Roglič), pred dvema letoma pa je v službi kapetana in kasnejšega zmagovalca Diega Ulissija zasedel še eno četrto mesto.

"Nazadnje, ko sem dirkal na dirki po Sloveniji, sem do zmage pomagal sotekmovalcu Ulissiju. V Slovenijo tokrat prihajamo z ciljem, da obranimo lansko zmago. Z veseljem prihajam domov - to je dirka, na kateri bi tudi sam zelo rad zmagal," je pred tedni dejal mladi zvezdnik kolesarstva.

Po enoletnem prisilnem premoru zaradi pandemije novega koronavirusa se bo letošnja preizkušnja začela 9. junija na Ptuju, končala pa v Novem mestu 13. junija. Dolga bo natanko 803,7 km, v boju za skupno zmago pa bodo na račun prišli predvsem tisti najbolj eksplozivni hribolazci, ki jih čakata zahtevni druga in četrta etapa.

Na startu bodo štiri ekipe svetovne serije, in sicer UAE Team Emirates s Pogačarjem in zadnjim zmagovalcem, Italijanom Diegom Ulissijem (2019). Tu so še BikeExchange, Astana-Premier Tech in Bahrain Victorious s prav tako slovensko udeležbo.

Preostalo startno listo 16 ekip sestavljajo moštva iz kontinentalne profesionalne ter kontinentalne ravni. Med njimi so tudi tri ekipe s slovensko licenco, in sicer Adria Mobil, organizator dirke, ter Ljubljana Gusto Santic in slovenska nacionalna reprezentanca z Janezom Brajkovičem na čelu.

Skupaj bo na startu kar 23 Slovencev, od tega štirje iz svetovne serije. Med njimi izstopa Pogačar, njegov moštveni kolega bo Jan Polanc, za Bahrain Victorious pa bosta pedala poganjala Jan Tratnik in Matej Mohorič. V dresu Bike Exchange bi moral nastopil sprinter Luka Mezgec, a bo zaradi preoblelega covida-19 domačo dirko izpustil.

27. dirka Po Sloveniji 2021
27. dirka Po Sloveniji 2021
Tour of Slovenia

Kolesarska dirka po Sloveniji bo znova požela mednarodno pozornost
Tudi tokratno domačo pentljo bo v neposrednih prenosih spremljala mednarodna medijska hiša Eurosport, prenosi pa bodo tudi na slovenski javni televiziji.

Dirka s sloganom "Fight for Green" (prevedeno, boj za zeleno) spada v drugi profesionalni rang (2. Pro), letos pa bo še toliko bolj na očeh javnosti zaradi nastopa zmagovalca dirke po Sloveniji. Prvič v zgodovini dirke, premiero je doživela leta 1993, bo na njej nastopil aktualni zmagovalec največje dirke na svetu.

Poleg tekmovalnega vidika pa dirka po deželici na sončni strani Alp prinaša še izjemna priložnost za promocijo države kot primernega kraja za aktiven kolesarskih oddih, kot ob pripravah na dirko poudarjajo v Slovenski turistični organizaciji.

Čeprav si organizatorji želijo čim večjega števila gledalcev tako prek prenosov kot v živo, opozarjajo, da se morajo obiskovalci držati trenutno veljavnih pravil. Ob pogledu v rožnato in zeleno obarvano kuliso 15. etape dirke po Italiji, ki je 23. maja deloma potekala po slovenskih tleh, so domači ljubitelji vrhunskega kolesarjenja kljub še vedno razglašeni epidemiji zelo željni dirk ter obiska cest in spodbujanja najboljših kolesarjev.

Kolesarska dirka doslej uspešno prestala 26 izvedb, odpadla je le lani in leta 1997. Doslej je po podatkih spletne strani dirke na njej nastopilo 1659 različnih kolesarjev, največ nastopov pa ima hrvaški tekmovalec Radoslav Rogina, in sicer 20. Doslej je na dirkah nastopilo 445 ekip, od tega 117 s slovensko licenco. Največkrat se je preizkušnja končala v Novem mestu, 28-krat.

Dirka Po Sloveniji
Dirka Po Sloveniji
Tour of Slovenia

Celjski grad in Sveta Gora strma preizkusa za favorite
Tudi letošnja se bo zaključila v dolenjski prestolnici, sovpadala pa bo še z drugim velikim slovenskim kolesarskim dogodkom - maratonom Franja. Ta se bo prav tako začel v Ljubljani 13. junija, zadnja etapa dirke po Sloveniji pa bo tisti dan potekala po celotni trasi malega maratona Franja ter nato do cilja po Kandijskem mostu do Glavnega trga.

Na njej bodo bržčas kraljevali sprinterji. Tudi prva etapa od Ptuja do Rogaške Slatine in tretja od Brežic do Krškega bi morali biti sprinterski, a je predvsem v tretji vse skupaj odvisno od morebitnih napadov na zadnjem klancu 20 km pred ciljem na Sremič (4,1 km/6 odstotkov).

V boju za skupno zmago pa bosta ključni druga in četrta, tudi kraljevska etapa. V drugi kolesarje med Žalcem in Celjem čakata dva zahtevna vzpona do Lipe (4,9 km/6,8 odstotka) in na Svetino (5,6 km/7,1 odstotka), po spustu v dolino pa sledi še strm, en kilometer dolg ciljni vzpon na Celjski grad.

Najtežja preizkušnja kolesarje čaka v soboto, 12. junija, ko se bodo iz Ajdovščine podali na Sveto Goro v Novi Gorici. Še pred zadnjimi, zahtevnimi desetimi km bodo morali kolesarji opraviti s tremi strmimi vzponi na Temnico, Ravnico in Vrhovlje, nato pa sledi še drugo prečkanje Ravnice (3,2 km/9,5 odstotka) pred zaključkom na Sveto Goro s povprečnim naklonom 13 odstotkov v 2,5 km.


Etape 27. dirke po Sloveniji
9. 6. 1. etapa: Ptuj - Rogaška Slatina (151,5 km)*
10. 6. 2. etapa: Žalec - Celje (147 km)***
11. 6. 3. etapa: Brežice - Krško (165,8 km)**
12. 6. 4. etapa: Ajdovščina - Nova Gorica (164,1 km)***
13. 6. 5. etapa: Ljubljana - Novo mesto (175,3 km)*

*** - ciljni vzpon
** - razgibana etapa
* - ravninska etapa


Opomba: na spletni strani dirke po Sloveniji (https://tourofslovenia.si/sl) so zapisane časovnice etap, ki nakazujejo zaprtje tamkajšnjih cest.