cepljenje, krško, množično-cepljenje Svet24.si

Vlada z ukrepi za pospešitev cepljenja: večje ...

sveče Svet24.si

Upanje je ugasnilo že pred dnevi, zdaj se je ...

borut pahor pl1 Reporter.si

Z Janšo se ne sovraživa: predsednik države ...

edvard kadic Svet24.si

Promocija cepljenja: kaj smo dobili za 11.500 ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Komu je Ivan Zidar izročil ključe do tajnih ...

kroglasta strela YT Odkrito.si

Kroglaste strele - čudne, skrivnostne in ...

Alberto Sanchez Gomez Španska policija Odkrito.si

GROZLJIVO! Pojedel je lastno mater

Po Sloveniji 2021 Novo mesto

Kolo 5200 za zmagovalce dirke Po Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
31.05.2021 11:44

Trije najboljši kolesarji v generalni razvrstitvi dirke Po Sloveniji bodo ob koncu prejeli posebne trofeje - replike najstarejšega znanega, 5.200 let starega lesenega kolesa, ki so ga našli na Ljubljanskem barju.

Replika tega najstarejšega znanega kolesa je bila izdelana v najsodobnejši tehniki 3D tiskanja. Pokal je v celoti zasnovala restavratorka Mestnega muzeja Ljubljana, Katarina Toman Kracina. Izdelava enega pokala je terjala skoraj 50 ur zelo natančnega dela, ki so ga opravili v ljubljanskem podjetju INTRI. Model je tiskan iz posebnih prašnih delcev na osnovi 3D skena, ki so ga predtem izdelali po originalnem kolesu v nemški konservatorski delavnici v Mainzu. Natisnjen model se nato natančno pobarva, kar je delo muzejskega restavratorja. Vsak pokal posebej ima tudi svoj certifikat, ki dokazuje pristnost in daje dodatno vrednost skulpturi, ki jo bodo prejeli zmagovalci 27. izvedbe dirke Po Sloveniji.

Originalno Kolo 5200 je razstavljeno v Mestnem muzeju Ljubljana.Na fotografiji zadnji prejemniki edinstvenega pokala dirke Po Sloveniji iz 2019: v sredini zmagovalec Diego Ulissi (UAE Team Emirates), levo drugo uvrščeni Giovanni Visconti (Neri Sotolli-Selle Italia), desno Aleksander Vlasov (Gazprom-RusVelo)

Foto: Mario Stiehl