vesolje ženska Dobra karma

Astrologinja opozarja: bodite pozorni na znake, ...

Ines Erbus, tangice, Matic Herceg Svet24.si

VIDEO: Kako je Antenin voditelj dobil tangice od ...

darko kozelj fb Reporter.si

To je Janšev neznani gasilski tajkun, ki bi rad ...

debelost, Svet24.si

"Bistveno se bodo povečale odsotnosti od pouka, ...

20200508-01003789 Necenzurirano

Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

Adrijana Ojsteršek Odkrito.si

Adrijana Ojsteršek je Miss Earth Slovenije 2020

janez-marn Njena.si

K Janezu prihajata še dve skriti gostji!

Pridi v mesto Novo mesto

Otvoritev razstave Uroša Weinbergerja z naslovom Projectories

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
14.09.2020 12:57

V sklopu 100. obletnice novomeške pomladi se v Galeriji Simulaker z novimi deli predstavlja akademski slikar Uroš Weinberger. Zanj so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti.

Čeprav se umetnik poslužuje tehnike slikanja z oljnimi barvami, je izhodišče za njegovo delo digitalni kolaž, pri katerem uporabi podobe, najdene na spletu in drugod. Razstavo obod odprli v četrtek, 17. septembra ob 20. uri. 

Na razstavi bodo na ogled umetnikova dela, ki so nastala med letoma 2019 in 2020. Za razumevanje umetniških del Uroša Weinbergerja je po besedah organizatorja iz Galerije Simulaker pomembno razumevanje umetnika. "Čeprav se slikarstvo kategorizira kot likovna umetnost [fine art], je v njegovem primeru primernejša oznaka vizualno. Weinbergerjevo delo se namreč ne začne pred belo površino slikarskega nosilca, temveč ima avtor že zastavljene množice podob, ki jih kopiči tekom ustvarjalnega procesa. Vizualni material, ki ga najde na spletu, v revijah in drugod, sestavlja v kolaže, ki predstavljajo različne simulakre podob današnje medijsko posredovane realnosti.

Njegove umetnine predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja. Slike preplavljajo motivi tehnoloških naprav, ki so v današnjih časih vseprisotne, med drugim pa so tudi eden izmed vzvodov nadzora," so povedali predstavniki Galerije Simulaker. 

Razstava bo ogled do 10. oktobra 2020.