stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Pridi v mesto Novo mesto

VIDEO: Boris Kolar na grmskem gradu

Piše: Radio Krka/R.M. in M.K.

Čas objave:
24.07.2020 11:32

Na Gradu Grm je bil v sklopu »Novomeških poletnih večerov« včeraj gost Boris Kolar, ki je predstavil zbirko kratkih zgodb z naslovom »Trinajst«. Z njim se je pogovarjala Agata Tomažič.

Večno prezaposleni potnik na letalu strmoglavi … in nadaljuje svojo pot pod morjem kot morsko bitje, s skoraj meditativnim opazovanjem dogajanja pod gladino. Medvedka izgubita službo v cirkusu in se ob pomoči kolegice iz gozda počasi pripravljata na to, da bosta opustila svoje človeške navade. Avtor bralca s svojo knjigo "Trinajst" vabi, da prisluhne sokovom v rastlinah in aktivira vonj kot psi ali medvedje, se navdušuje od prvih znakih pomladi in vsesplošnemu rajanju in zamolkne v tesnobi pred prihajajočo zimo.

Boris Kolar je biolog, ekolog, pisatelj in kolumnist, je bil izjemen sogovornik Tomažičeve. Kot je znano, je tudi eden tistih pisateljev, na čigar dela bralci komaj čakajo. Z romanom Iqball hotel iz leta 2009 je bil tako nominiran za nagrado kresnik. Kratke zgodbe je doslej objavljal revijalno in v izboru kratke proze Dogodek v mestu, ki je leta 2013 izšla pod okriljem Založbe Goga.

Še eden v nizu pogovorov bo na novomeškem Gradu Grm sledil v četrtek, 30.07., ob 20.uri, ko bo gost Janko Petrovec, sicer dopisnik RTV Slovenija iz Italije. V času koronavirusne epidemije, ki je vzplamtela v sosednji Italiji, je zabeležil številne zgodbe posameznikov, ki so izgubljali boj z virusom in obupano zrli v nov jutri. S Petrovcem se bo pogovarjal Marko Sosič. Če bi ga radi poslušali, ne pozabite na zahteve NIJZ, kajti zaradi omejenega števila obiskovalcev organizator priporoča, da se na dogodek predhodno prijavite preko spletnega obrazca, ki ga najdete tudi TUKAJ.