profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Varstveno delovni center Novo mesto je znova odprt

Piše: M.K.

Čas objave:
12.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1182 testov in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1461 okužb. iso zabeležili smrti bolnikov s covidom-19, skupaj sta dozdaj umrla 102 človeka.

Od danes so dovoljeni leti na mednarodna letališča v Sloveniji - Ljubljana, Maribor in Portorož -, ne pa tudi na lokalna letališča, kjer prepoved velja do 12. junija. Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov, kar pa morajo uskladiti še z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

V New Yorku, ki je najbolj prizadeta zvezna država ZDA zaradi koronavirusa, je v nedeljo zaradi covida-19 umrlo 161 ljudi, kar je najmanj od konca marca. V Švici so včeraj po dveh mesecih znova odprli restavracije, kavarne in bare. Goste prosijo, da posredujejo svoje podatke, da bi jih v primeru odkritja okužbe z novim koronavirusom lahko kontaktirali. V Italiji je prvič od začetka marca na intenzivni negi manj kot tisoč okuženih z novim koronavirusom. Turški predsednik Erdogan je napovedal štiridnevno omejitev gibanja za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrep bo začel veljati v soboto.  Na Norveškem pa vnovično odprtje šol in vrtcev za zdaj ni imelo negativnega vpliva. Mnogi so se bali, da bo epidemija z odprtjem šol in vrtcev dobila nov zagon.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih.

KRKA DOMA: V Varstveno delovnem centru Novo mesto so znova omogočeni obiski in vodeni sprehodi. Od začetka epidemije življenje v njihovih enotah poteka drugače, a prijazno za uporabnike in stanovalce – ob dodatnem trudu zaposlenih ter tudi možnostih pogovora z domačimi in z zaupno osebo. Prizadevnost in iskrivost v negotovih časih pa še posebej izkazujejo stanovalci bivalne enote na Cesarjevi ulici v Novem mestu. Ponosni so na rejo svojih kokoši, ter lastnih sadik na vrtu. Na njem bo kmalu tudi buča velikanka, katere seme že kalijo v sklopu vseslovenskega projekta. Upajo, da bo konec septembra, ko jo bodo stehtali, najtežja med vsemi bučami, ki rastejo v VDC-jih po Sloveniji.

Tudi v Mestni občini Novo mesto znova deluje mestni potniški promet. Avtobusi vozijo po ustaljenem voznem redu, za vstop v avtobus je obvezna uporaba zaščitne maske in razkužila, prav tako naj potniki vzdržujejo tudi varno razdaljo (1,5 metra) od ostalih udeležencev. Vozovnice je mogoče kupiti na prodajnem mestu na novomeški avtobusni postaji ob delavnikih , od 8. do 16. ure, nakup na avtobusu za zdaj še ni mogoč. Na pobudo občanov so se s koncesionarjem dogovorili, da lahko uporabniki do konca maja uporabljajo mesečne vozovnice, ki so jih kupili marca, pred ukinitvijo javnega potniškega prometa. Obratujejo pa tudi linije medkrajevnega avtobusnega prometa in tretjina linij železniškega prometa.

Osrednja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, vključno s krajevnimi enotami, je spet odprta. Gradivo, ki ste si ga izposodili pred zaprtjem knjižnice, lahko vrnete do ponedeljka, 18. maja, v nabiralnik za vračanje gradiva pred glavnim vhodom v knjižnico. Zamudnine za čas od 13. 3. do 18. 5. ne bodo obračunali. Izposoja gradiva je možna ob predhodnem naročilu na tel. št. 07 / 393 46 64, preko spletnega obrazca ali spletnega servisa Moja knjižnica. Naročeno gradivo lahko brezkontaktno osebno prevzamete pred vhodom na Oddelek za mladino, dostavijo pa vam ga lahko tudi s kolesom ali po pošti. Gradivo si lahko izposodite tudi pri izposojevalnem pultu na Študijskem oddelku in v krajevnih knjižnicah. Od včeraj pa je na terenu spet Bibliobus, ki bo dolenjske in belokranjske kraje obiskoval po ustaljenem urniku.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markošek napoveduje, da bo jutri znova topleje. 
Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 12.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri