stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): 500 letnico cerkve sv. Ruperta v Šentrupertu so obeležili z monografijo

Piše: V.M.

Čas objave:
05.11.2020 11:30

V Šentrupertu se lahko pohvalijo z edinstveno gotsko cerkvijo sv. Ruperta, ki je vpisana in tudi najbolj izpostavljena v evropskem projektu Gothicmed, ki predstavlja gotsko dediščino na jugu Evrope.

Cerkev stoji na ploščadi, ki se spiralasto spušča proti potoku Bistrica. Njena stavbna zgodovina je močno odvisna od posredovanja ugledne posestnice tega kraja, kneginje Eme, zadnje potomke mogočne dinastije Breško-Seliških, ki je na začetku drugega tisočletja vladala mejni grofiji Savinjski, združeni z grofijo Koroško, Istrsko in Štajersko.  Pri gradnji so sodelovali tudi grofi Šumberški in vojvode Avstrijski. O Šumberških nam zgodovinopisje ne ve kaj veliko povedati: stolovali so na gradu Šumberk in so posredni potomci rodu kneginje Eme po liniji Plajenskih in predhodniki grofov Višnjegorskih. Kasneje so bili le redko omenjeni in so živeli bolj v senci svojih naslednikov. Zanimivo pa je, da je prav v času, ko lahko domnevamo gradnjo šentruperške cerkve, sedel na stolu krške škofije škof Ulrih III. Šumberški, daljni sorodnik kneginje Eme, ki je bila posredna ustanoviteljica te škofije. Krška škofija je predhodnica celovške škofije. Zgodovina ve povedati, da je leta 1465 prav Ulrih III. Šumberški ponovno sprožil proces za beatifikacijo svoje ugledne prednice kneginje Eme, ki je leta 1287 tako neugledno zamrl. Pri tem podvigu sta ga odločno podprla tudi cesar Friderik III. Habsburški in njegova soproga Eleonora Portugalska. Kot priče Emine svetosti so takrat nastopili tudi ugledni romarji iz Mirnske doline. Župnijska cerkev sv. Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem je 14. oktobra letos slavila 500-letnico izgradnje, opreme in posvetitve. Ob tej priložnosti so Slovensko konservatorsko društvo ter župnija in občina Šentrupert izdali znanstveno monografijo. Monografija z naslovom »Župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem: 500-letnica izgradnje, oprave in posvetitve« je delo treh vidnih slovenskih strokovnjakov – dr. Mihe Šimca, dr. Julijane Visočnik in dr. Roberta Peskarja, ki je delo tudi uredil. 

Več o veličastni cerkveni zgradbi, njeni zgodovini in monografiji pa pa v oddaji "S Krko naokoli", ki jo je pripravila Vanja Movrin.

S Krko naokoli 5112020