zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Po Markovi smrti so se hitro vrnili na sneg, v gore, k športom Odkrito.si

VIDEO: Nina Grlic - ZATO je javno spregovorila o ...

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Med gasilci, brainobrainovci, vinarji in še kje

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
24.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, saj smo vanjo umestili dogodke iz naše regije, ki so tako ali drugače zaznamovali minule dni.

Najprej smo bili v Žužemberku, kjer so minulo nedeljo, ob mesecu požarne varnosti, pripravili gasilsko tekmovanje pionirjev, članskih ekip in ekip starejših gasilcev in gasilk. Gre za strokovno in praktično izobraževanje gasilcev in gasilk, v sklopu katerega preverjajo in pridobivajo strokovne in fizične sposobnosti gasilci, ki delujejo na območju občine. Tokrat je sodelovalo 21 ekip. Med pionirji je zmagala ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Reber, sledila je ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Križi in mladi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Žužemberk. Gasilci ekipe PGD Reber so bili najboljši tudi v kategoriji članov in članic A ter članov B. V kategoriji pionirk, članic B in starejših gasilcev pa so bili najboljši Dvorjani.

Predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto so se pred dnevi vrnili iz Barcelone, kjer so se udeležili zaključnega dogodka pri projektu Erasmus+ PLAY, ki je potekal vse od leta 2017 in katerega partner je tudi novomeški DRPD. Osrednji del zaključnega srečanja v Španiji je bila promocija projekta in predstavitev rezultatov.

Tudi iz Krškega prihaja odlična novica o še enem uspehu mladih Krčanov. Otroci krškega Brainobrain centra se že več let zapored redno udeležujejo mednarodnih tekmovanj v hitrostnem računanju in tudi s tokratnega kot že s številnih prej, so se spet vrnili z izjemnim uspehom. Ekipa je v Dubaj tako odpotovala že tretje leto. Prvo leto je bil v njej le Din Mujakić – tretješolec z Osnovne šole Krško, drugo leto se mu je pridružila še Teja Mežič – četrtošolka z Osnovne šole Raka, tretje leto pa še Aleksej Kržan, Tejin sošolec. Minulo soboto je trojica osvojila dva pokala in eno zlato medaljo. Din in Aleksej sta domov prinesla vsak svoj pokal, ki je tudi najvišje možno priznanje, Teja pa zlato medaljo. Na tekmovanju je sodelovalo več kot 2 tisoč otrok iz 16 držav, kar pomeni, da je bila konkurenca izjemno huda.

V Metliki pa je bil v soboto 11. vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini in tudi tam smo bili. Na festivalu so med drugim razglasili tudi najboljšo mlado portugalko, ki so jo pridelali v vinski kleti Pečarič Meginc v Čurilah.

V prostorih Osnovne šole Drska v Novem mestu je bilo minulo soboto precej slovesno, saj so obeležili 90-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Šmihel. Prireditev je pospremila gasilska parada, v kateri je bilo 82 gasilcev in 10 praporjev. Ob tej priložnosti je društvo uradno prevzelo novi gasilski vozili – za prevoz moštva in za gozdne požare na težko dostopnih območjih. Podrobneje v oddaji »S Krko naokoli«, v kateri smo ob koncu poročali še o razstavi Krpica na krpico: krpanke Lerke Medle, ki si jo lahko ogledate v Stari šoli v Šmarjeti.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 24.10.2019

Gasilci, DRPD, brainobran Krško, portugalka, 90 let gasilstva v Šmihelu, krpanka