duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

doroteja33 Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se je zgodilo z Dorotejo?

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O 3.razvojni osi, dolenjski kinematografiji in gasilstvu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
06.08.2019 13:50

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes predstavili kar nekaj zanimivih tem. Poročamo o 3.razvojni osi, o 90-letnici PGD Podturn in prižigu kope, med drugim pa tudi o dolenjski kinematografiji.

V uvodu smo poročali, da je Dars objavil javni naročili za gradnjo hitre ceste na južnem delu tretje razvojne osi od Novega mesta do priključka Osredek ter za začetek del na lokaciji Gaberke na severnem delu tretje razvojne osi. Ocenjena vrednost prvega je 94,6 milijona evrov, drugega pa 13,2 milijona evrov. Podrobneje pa v današnji oddaji.

Bili smo tudi v Podturnu pri Dolenjskih Toplicah, kjer so člani Prostovoljnega gasilskega društva Podturn pripravili slovesen prižig oglarske kope in ob praznovanju 90 letnice Prostovoljnega gasilskega društva Podturn med drugim s simboličnim prevzemom ključa prevzeli tudi povsem prenovljen gasilski dom. Tega so postopoma obnavljali zadnjih pet let.

Delavska svetovalnica je prejšnji teden predstavila vmesne rezultate projekta PO-MOČ, s katerim želi identificirati potencialne žrtve delovnega izkoriščanja. V javnost prihajajo grozljive zgodbe ljudi, ki že tako živijo na družbenem dnu. Izkoriščanje se pojavlja v vseh dejavnostih, kršitve pa so nekakšen vzorec delovanja predrznih in pokvarjenih delodajalcev. Pa država s svojimi institucijami dovolj naredi, da do takšnih žalostnih zgodb ne bi prihajalo?

Ob koncu oddaje pa smo se posvetili še dolenjski kinematografiji. Na to temo je bilo prejšnji teden živahno na novomeškem Glavnem trgu, pred Gogo, v sklopu festivala Novomeški poletni večeri. Gostje večera so bili raziskovalca kinematografije Klemen Žun in Karmen Horvat ter režiser Žiga Virc, Novomeščanom najbolj poznan po filmih Trst je naš in Huston, imamo problem. Prve žive slike je v Novem mestu prikazal edinstven »fotografični ugledni samogib« leta 1902, prvo znano filmsko projekcijo s standardnega filmskega traku pa naj bi leta 1909 prikazoval Fran Cerkvenič, lastnik potujočega Kinematografa Pathé. Čez deset let so bile redne projekcije stalnica v kinematografu Jugoslavija, potem pa so na različni koncih mesta sledili Kino Meteor, Kino Dom, ki so ga odprli v tedanjem Sokolskem domu, pa Kino Krka v Prosvetnem domu, kjer je danes Anton Podbevšek Teater in tudi Kino doma JLA, ki se je konec sedemdesetih iz Narodnega doma preselil v novi Dom JLA, v stavbo današnjega Kulturnega centra Janeza Trdine.

Več o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN o kinematografiji, cesti, gasilcih: 06.08.2019

Oddaja SKN o kinematografiji, cesti, gasilcih