Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Nov zakon ministrice Prevolnik Rupel izpolnjuje ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O mostu, najdbah, Gen energiji, večerih Bilo je… in še čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.01.2020 11:30

Danes smo preleteli kar nekaj dogodkov, zato je oddaja spet polna različnih vsebin.

Za uvod smo nekaj besed namenili lesenemu mostu na Brodu v Podbočju, po katerem je Direkcija RS za infrastrukturo zaradi načetosti mostne konstrukcije avgusta lani omejila ves avtomobilski promet. Sredi decembra so tam stekla začasna vzdrževalna in sanacijska dela, v četrtek pa so ga spet odprli, a le za lažja vozila. Kakšni so načrti z njim, nam je razkril krški župan Miran Stanko.

Poročamo tudi o tem, da so na Pezdirčevi njivi v Podzemlju pri Metliki, kjer so med zaščitnimi arheološkimi izkopavanji mlajše železnodobnega grobišča pred poldrugim letom odkrili tudi keltski zlatnik iz 3. stoletja pr. n. š., te dni odkrili še nove, nekoliko starejše najdbe. Med njimi tudi tako imenovano negovsko čelado, bojevniški bronasti šlem iz 4. stoletja pr. n. š. Našla jo je trojica arheologov in varuhov kulturne dediščine pod strokovnim vodstvom Lucije Grahek.

V Šentrupertu smo spremljali ponedeljkovo izredno sejo občinskega sveta, ki je bila že tretja v tem mandatu. Med drugim so potrdili predlog letošnjega proračuna, ki predvideva nekaj manj kot 4,7 milijona evrov prihodkov in skoraj 3,3 milijona evrov odhodkov. Razlika v višini skoraj milijon in pol bo namenjena poplačilu dolgov.

Gen energija, ki med drugimi energetskimi družbami upravlja slovensko polovico krške nuklearke, je v skupini lani ustvarila nekaj več kot 2,2 milijarde evrov prihodkov in dobrih 48 milijonov evrov čistega dobička. Matična družba je ob 207 milijonih evrov prometa ustvarila 26 milijonov evrov čistega dobička. Načrte so presegli za dobro četrtino. Kot je povedal generalni direktor Gen energije Martin Novšak, je skupina Gen za naložbe lani odštela sto milijonov evrov in uspešno izpolnila svoje poslanstvo zanesljive oskrbe z električno energijo iz nizkoogljičnih virov, proizvodnja energetskih objektov skupine Gen pa je izpolnila in presegla zastavljene načrte.

V Podzemlju je bila minuli petek zadnja od prireditev v sklopu "Bilo je", ki so jih pripravili Toni Gašperič, Ljudska knjižnica Metlika in Gostila Veselič. Organizatorji so v sedmih sezonah ponudili 39 različni tematskih večerov, ki so bili zelo obiskani. V zadnjem so se spominjali mladinskega kluba v Metliki.

V ponedeljek je proti zagrebškemu letališču odpeljala prva mednarodna avtobusna linija s postankom v Novem mestu, ki bo naše mesto s hrvaško prestolnico odslej povezala dvakrat dnevno, potniki pa bodo za pot iz Novega mesta odšteli od slabih 11 evrov naprej. V Novem mestu je vstopna in izstopna postaja pri Qlandiji, z odhodi ob 5. uri in ob 11.30 proti Zagrebu, iz Zagreba pa je odhod proti Novemu mestu ob 8. uri in ob 14.45 uri.

Ustavili smo se še pri zimski rezi vinske trte, pri opravilu, ki ga vinogradniki opravijo pred brstenjem. Z rezjo nastavijo izhodišče in okvirno že določijo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami.

Za konec pa smo nekaj besed namenili še Klančakovim godcem. Gre za družinsko zasedba iz Slamne vasi pri Metliki, ki jo sestavljajo oče Janez Pezdirec in dva njegova sina. Igrajo na orglice.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 15.01.2020

Most v Podbočju, arheološke najdbe, Gen, Bilo je...