humanity-4150261_1920 Dobra karma

Tarot napoved: lahko pričakujemo generacijo ...

meghan, harry Svet24.si

Kdo bo plačeval za sussekška odpadnika? Harry je...

ZGO000687 Reporter.si

Če bi Pučnik premagal Kučana: kakšna bi bila ...

uroš urbanija Svet24.si

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega...

Vlado Kreslin Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

ZvezdePlesejo_skupinska_pokoncna2 (1) Odkrito.si

Zvezde plešejo - To se jim dogaja sedaj!

trenerka Njena.si

Nataši Gorenc umrl oče, strah jo je za mamo

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O ETM, obletnici na Dobu, o Vranovem letu in še čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
18.09.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična. Najprej smo nekaj besed namenili Evropskemu tednu mobilnosti v Novem mestu, bili pa smo tudi na slovesnosti na Dobu in se sprehodili po Beli krajini.

Ta teden je v znamenju mobilnosti in tudi v Novem mestu potekajo številni dogodki pod geslom »Gremo peš«. Več o tem v oddaji »S Krko naokoli«, v kateri predstavljamo tudi osrednje petkovo dogajanje, ko bo »Dan brez avtomobila«.

Poročamo tudi o turizmu v Beli krajini. Lani jo je obiskalo blizu 35.000 turistov oz. skoraj 17 odstotkov več kot leto prej, vendar to na račun tujih gostov. Domače je zmotilo vreme in medijski pomp o migrantih in ograjeni meji. Tudi zato je bilo domačih obiskovalcev Bele krajine nekoliko manj kot lani.

Bili smo tudi na mednarodni spominski poti zavezništva Vranov let, ki jo je v tem mesecu prehodilo 6 Avstralcev in trije spremljevalci iz Slovenije. Po 14 dneh hoje so konec prejšnjega tedna iz Ožbolta prispeli v Občino Semič, popotovanje pa zaključili na Otoku. »Vranov let« je sicer projekt, ki ohranja spomin na reševanje in osvobajanje zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev različnih narodnosti. To je spomin na junaštvo slovenskih partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in zatočišče. Nastal je po zgodbi, ki jo opisuje avstralski vojni ujetnik Ralph F. Churches iz taborišča vojnih ujetnikov v Mariboru v svoji knjigi »Vranov let v svobodo«.

In še na Dobu pri Mirni smo se ustavili, kjer so ob 60-letnici delovanja Zavoda za prestajanje kazni tamkajšnjih zaporov izdali jubilejni zbornik, v zavodovi upravni stavbi pa ob slovesnosti odprli tudi muzejsko zbirko.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 18.09.2019

ETM NM, Vranov let, zapori Dob,...