profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O otoškem mostu, Krkini romunski podružnici in o krškopoljcu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
21.01.2020 11:30

Danes smo preleteli kar nekaj dogodkov, zato je oddaja spet polna različnih vsebin.

Za uvod smo spregovorili o lesenem mostu v vasi Otočec oz. v Šentpetru. Jutri naj bi ga zaprli za ves promet, predvidoma do sredine februarja pa naj bi ga občina sanirala. Že na prvi pogled je ta izjemno prometen most v katastrofalnem stanju.

V Knjižnici Brežice so v sodelovanju s tamkajšnjim Klubom zdravljenih alkoholikov Klub ZA, gostili dogodek Gozdna terapija. Šlo je za predavanje, ki je bilo že 14-to v nizu omenjenih sodelovanj. Tokratna gostja je bila Tanja Yrska, ki v gozdu išče energijo, nekajurni obiski pa nanjo delujejo zelo terapevtsko.

Rdeči križ Metlika letos obeležujejo 20-to obletnico dobrodelne akcije in koncerta Stopimo skupaj. Med leti 2001 in 2020 so s pomočjo obiskovalcev dobrodelnih koncertov in donatorjev, ki so se odzvali na njihove prošnje, med 286 pomoči potrebnih oseb razdelili okoli 307.000 evrov pomoči. Letošnji dobrodelni koncert Stopimo skupaj pa bo v petek, 21.februarja ob 19.uri v Športni dvorani Osnovne šole Metlika.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju so se pri največ nalogah v skupne občinske uprave do zdaj povezale Mestna občina Novo mesto ter občini Trebnje in Straža. Objavljamo tudi zgodbo o tovrstnem povezovanju.

Zagotovo pa v javnosti odmeva zgodba o domnevnih očitkih glede podkupovanja zdravnikov s strani Krkine podružnice v Romuniji. Novomeška Krka zagotavlja, da ne gre za sistemsko korupcijo, trditve bodo raziskali in posledično ustrezno ukrepali. Rezultate notranje preiskave pričakujejo predvidoma do konca meseca, v primeru ugotovljenih nepravilnosti, ki bi lahko materialno vplivale na Krkino poslovanje, pa bodo o njih javno poročali.

Ekonomska in trgovska šola Brežice pa je po pritožbi le dobila izobraževalni program zdravstvene nege in bolničar. Prizadevanja so trajala kar 14 let in v novem šolskem letu bodo tako v program zdravstvena nega vpisali 28 dijakov, v program bolničar-negovalec pa 26.

Ob koncu oddaje pa smo poročali še o dveh zanimivih projektih za utrditev pasme krškopoljski prašič. Gre za sledljivost porekla pri tej pasmi in vpeljavo odbire plemenskih živali na podlagi kakovosti mesa krškopoljskega prašiča. Prvi bo stal skoraj 340.000 evrov, drugi pa nekaj manj kot 75.000 evrov. Denar so dobili iz programa razvoja podeželja ministrstva za kmetijstvo. Nosilec obeh projektov je novomeški Kmetijsko-gozdarski zavod. Prvi zapisi o krškopoljcu segajo že v leto 1851. Njegov obstanek je bil z leti celo ogrožen, zadnja leta pa število živali narašča.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 21.01.2020

Most Šentpeter, Krka Romunija, Krškopoljski prašič