stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O novomeški tržnici, participativnih proračunih, TRISU,...

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.05.2020 11:30

V današnji oddaji objavljamo nekaj zanimivejših novic iz naše regije.

Oddajo »S Krko naokoli« smo začeli v občini Sevnica, kjer so lani prvič pozvali prebivalce k neposrednemu podajanju proračunskih predlogov, aktivnosti za realizacijo izbranih pobud pa seveda že izvajajo. Ker je bil odziv pozitiven, so se za takšen način sodelovanja z občani odločili tudi letos. Participativni proračun so poimenovali »Sobivam, sodelujem, soodločam«. Te dni tako vabijo občane, da podajo svoje predloge projektov in naložb, ki bi jih lahko izvedli prihodnje leto. V ta namen nameravajo razdeliti 120.000 evrov, rok za oddajo pobud pa je 30. junij.

Med tem pa so v občini Krško že prejeli 40 različnih predlogov participativnega proračuna, ki ga oblikujejo občani. V skladu s kriteriji in merili jih bo pregledala občinska uprava, dokončna presoja in potrditev pa bo v rokah pristojne komisije. Izbrane predloge bodo od 5. do vključno 12.junija objavili na spletni strani občine Krško, kjer bo zanje možno glasovati. Danes smo se ustavili še v Varstveno delovnem centru Novo mesto, kjer že od začetka epidemije življenje poteka drugače, pa vendar prijazno do uporabnikov in stanovalcev. Kakšni protokoli so trenutno v veljavi in kaj počnejo, pa je spregovoril direktor Varstveno delovnega centra Novo mesto Mitja Mežik.

Trebanjski svetniki so z rebalansom zagotovili približno 55.000 evrov za ureditev gozdne ceste Dolenje Ponikve–Travnice v dolžini 515 metrov. S tem bodo lastnikom gozdov omogočili lažji dostop do njihovih parcel. Podobnega projekta so se pred leti lotili tudi v okolici Velike Loke. Polovico projekta bo sofinancirala država, saj je bila občina uspešna na razpisu Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Zavod Situla v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto spet odpira novomeško tržnico, ki bo na Glavnem trgu odprta vsako soboto od 9. do 13. ure. Na voljo bodo pridelki in končni izdelki lokalnih pridelovalcev, tržnici pa se bodo pridružili tudi gostinci s svojo ponudbo. Prvi tak način druženja med ponudniki in obiskovalci bo že to soboto in tržnica bo do nadaljnjega stalna popestritev sobotnega urbanega utripa na Glavnem trgu, če le ne bo deževalo.

Ustavili smo se tudi v Črnomlju, kjer bo še do 20.maja zaprta Ulica Mirana Jarca in del Ulice Lojzeta Fabjana ter del Trga svobode. Vendar le za vozila, med tem ko je dostop pešcev mogoč. V obvestilu, ki so ga poslali z občine, so zapisali, da lastnikistavb, stanovalci in lastniki poslovnih prostorov svoja vozila lahko parkirajo na parkirišču med gradom in pred stavbo Save, na Majerju, ali pa v ta namen uporabijo druge proste javne parkirne površine. V Črnomlju pa so kljub nastalim razmeram zaradi covida-19, izvajali dela na terenu v sklopu investicije poslovne cone Tris Kanižarica. Gre za projekt, ki je sofinanciran s strani države in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Glede na pogodbo je rok za končanje del letos junija, ker pa je bila zima ugodna tudi za izvajanje gradbenih del, bodo ta verjetno končana prej – predvidoma že do konca tega meseca.

Ob koncu oddaje pa še o vseslovenski akciji pomoči družini Bogner z Loga pri Vrhovem, ki ji je v začetku meseca pogorela lepo nastajajoča stanovanjska hiša. Gradili so jo s svojimi prihranki in jo postopoma urejali, preden je ogenj uničil vse, je manjkala le še fasada. A vsi napori in odrekanja družine so tako v trenutku šli po zlu in družina je tako rekoč ostala brez vsega. Pomagamo ji lahko tudi mi – po svojih močeh, da na številko 1919 pošljemo SMS sporočilo s ključno besedo DOM ali DOM5. V jutrišnji oddaji pa bomo o tej tragediji objavili tudi pogovor z očetom prizadete družine.

Podrobneje o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 14.05.2020

Participativni proračuni, VDC NM, tržnica NM, investicije