Rok Vihar 2 Svet24.si

Fatalni moški za leto 2022 je igralec Rok Vihar

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Padec ministrice Bobnarjeve »plod spletkarjenja ...

Primož Roglič Ekipa24.si

Primož Roglič razkril odlične novice, hkrati pa...

Teja Arlič Odkrito.si

Teja Arlič - S tem pri njej ne moreš zgrešiti!

ronaldo (2) Ekipa24.si

Tu je vsa resnica! Ronaldo po tekmi užaljeno ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O pomanjkanju računalnikov za pouk na daljavo

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
06.04.2020 11:30

V današnji oddaji poročamo predvsem o tem, s kakšnimi težavami se soočajo šole in učenci, ko imajo v času epidemije pouk na daljavo.

Za uvod smo se sicer ustavili v občini Mokronog-Trebelno. Zaradi novega koronavirusa so se v mnogih občinah naložbe povsem ustavile, a pod Radno vasjo v omenjeni občini kljub zaostrenim ukrepom vlade nadaljujejo preboj skozi hrib. S projektom, ki sicer traja že več kot desetletje, bodo skrajšali del zdajšnje strme in ovinkaste lokalne ceste.

Potem pa smo bili tudi v občini Krško, kjer so na vseh osmih osnovnih šolah v občini po besedah ravnateljev šolsko delo hitro prilagodili novim razmeram in učenju na daljavo. Tudi tistim učenkam in učencem, ki niso imeli dostopa do interneta ali pa računalnikov oz. tablic za spremljanje učnega procesa, pomagajo s šolsko opremo ali kako drugače.

Se pa s pomanjkanjem opreme za pouk na daljavo soočajo tudi v občini Brežice, kjer so s skupnimi močmi uspeli zagotoviti 27 računalnikov. A po vnovičnem preverjanju se je izkazalo, da je potrebno še nekaj te opreme, zato občina Brežice še vedno vabi k sodelovanju vse, ki imajo delujoče računalnike, pa jih ne bi pogrešali.

Ob koncu oddaje smo se ustavili še v občini Trebnje, kjer pa je na pomoč tem otrokom brez računalnikov priskočil tamkajšnji Lions klub. Lionsi ves čas sodeluje z lokalno skupnostjo, v kateri delujejo, in ki jo danes predstavljajo štiri občine Temeniške in Mirnske doline. V občinah Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert je po podatkih, ki so jih pridobili trebanjski lionsi v sodelovanju z območnim Rdečim križem, 15 družin, ki bi potrebovale primerno računalniško opremo, da bi lahko otroci aktivneje sproti izpolnjevali šolske obveznosti. Rabljeno, a še delujočo računalniško opremo lahko do vključno te srede posamezniki ob upoštevanju vseh veljavnih smernic za preprečevanje širjenja koronavirusa oddajo na Zbirnem centru Globoko ob delavnikih med 7. in 14. uro, vendar po predhodni najavi na številki 040 757 622. Torej 040 757 622.

Mirnski svetniki pa so se srečali na videokonferenčni izredni seji, na kateri so obravnavali štiri točke dnevnega reda. Po skrajšanem postopku so sprejeli Odlok o ustanovitvi Skupne občinske uprave občin Dolenjske, ki so jo ustanovile Mestna občina Novo mesto ter občini Straža in Trebnje s 1. januarjem letos. Občinski svet je prerazporedil tudi proračunska sredstva iz projekta Črpališče Sajenice na projekt Investicijsko vzdrževanje lokalnih cest in javnih poti v tem letu v višini nekaj več kot 79 tisoč evrov, saj je 115 tisoč evrov na podlagi 23. člena Zakona o financiranju občin namenjenih investicijskemu vzdrževanju cest v občini.

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 06.04.2020

O akciji "računalniki za šolarje", o pouku na daljavo, trebanjskih Lionsih in o preboju Radna