stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O prehrani starejših in o projektu CHRODIS

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
29.03.2019 13:32

V oddaji »S Krko naokoli« danes povzemamo nedavno predavanje o prehrani starejših in o pogledu psihiatra na demenco, ob koncu pa predstavljamo še evropski projekt CHRODIS, ki ga med drugim izvajajo tudi v novomeškem zdravstvenem domu in v bolnišnici.

V novomeški osrednji knjižnici je Spominčica Dolenjske organizirala zanimivo predavanje dveh zdravnikov, ko so v goste povabili očeta in sina - specialista interne medicine primarija Petra Kapša starejšega in psihiatra Petra Kapša mlajšega.

Psihiater Peter Kapš mlajši je spregovoril o tem, kako kot specialist psihiater obravnava bolnika v svoji ordinaciji, svetoval je, katera zdravila uporabljati za upočasnjevanje razvoja spominskega upada in odpravljanje vedenjskih in psihičnih simptomov, ki se pojavljajo ob napredovanju bolezni. Ustavil pa se je tudi pri težavah, ki jih doživljajo svojci oseb z demenco. Med tem pa je primarij Peter Kapš starejši, upokojeni specialist internist, predaval predvsem o prehranjevanju v starostnem obdobju. Predstavil je pomen zdravljenja s čebeljimi pridelki v starosti, govoril o uporabi drugih prehranskih pridelkov v starosti, s poudarkom na zdravilnih učinkih vina, mleka, in čokolade. 

V drugi polovici oddaje pa je beseda tekla o zanimivem evropskem projektu CHRODIS, ki je namenjen hitrejšemu prepoznavanju in odkrivanju kroničnih bolezni, s tem pa tudi boljšem zdravljenju. To namreč v Evropi zahteva 70–80 odstotkov vsega denarja, namenjenega zdravstvu. V treh letih dela je v njem sodelovalo več kot 70 partnerjev iz 25 evropskih držav, med njimi je bila tudi Slovenija, ki pa je bila izbrana za področje sladkorne bolezni. Nadgradnjo tega projekta zdaj izvajajo tudi v novomeškem zdravstvenem domu in v Splošni bolnišnici Novo mesto. Več o projektu je povedal primarij Milivoj Piletič, ki v novomeški bolnišnici vodi tudi ambulanto za diabetes.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli": 29.03.2019

Oddaja "S Krko naokoli"