stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O sodelovanju vojske in policije, pa tudi o odnosu MO NM do romske problematike

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
13.01.2020 11:30

Danes smo preleteli kar nekaj dogodkov, zato je oddaja spet polna različnih vsebin.

Za uvod smo šli na Vinico, kjer Slovenska vojska sanira dovozne poti, ki jih za zavarovanje meje uporabljajo patrulje. Poti so precej načete, uničene in težko prevozne, v slabših vremenskih razmerah pa nekatere celo nevarne. Za pomoč pri urejanju poti je vojsko zaprosila policija, ki po teh poteh dostopa tudi do opazovalnic. V nadaljevanju je tu še opozorilo policistov, namenjeno vsem voznikom. V času nizkih temperatur je namreč treba biti pozoren na očiščena zaledenela avtomobilska stekla. Ne le prednje in zadnje, pač pa tudi stranska. V nasprotnem se lahko vozniki izpostavijo nevarnosti zaradi slabše preglednosti in tako so lahko verjetnosti za prometno nesrečo večje. Vozniki z neočiščenimi stekli na vozilu namreč hitreje spregledajo ostale udeležence v prometu.

V Hotelu Bela krajina v Metliki pa so minulo sredo v sklopu Zimskih kratkočasnic, ki jih metliška JSKD organizira v sodelovanju s tamkajšnjo Ljudsko knjižnico, gostili dolgoletno novinarko Dolenjskega lista Metličanko Mirjam Bezek Jakše. Po 38-tih letih novinarskega dela dopisnice Dolenjskega lista se je pred dnevi upokojila in o spominih na tiste čase, pa tudi o tem, kako se počuti v novi vlogi, kramljala z Matjažem Rusom.

V povezavi z nedavnim streljanjem v romskih naseljih, ko so izstrelki prileteli tudi nevarno blizu ljudi, so se odzvali tudi na Mestni občini Novo mesto in med drugim zapisali, da je varnostna grožnja nelegalne uporabe strelnega orožja nedopustna, zato moramo do tega gojiti ničelno toleranco. Še bolj nedopustno je, so zapisali, kadar so storilci takih dejanj brezposelni prejemniki denarne socialne pomoči. Sicer pa, kot pravijo, izkušnje kažejo, da je za zagotovitev ustreznih varnostnih razmer in preprečevanje rabe strelnega orožja v romskih naseljih ključna zadostna policijska prisotnost neposredno v naseljih. To se je izkazalo tudi ob letošnjem božiču, ko je policistom ob podpori mariborskih kolegov, v nasprotju z novoletnimi prazniki, uspelo preprečiti ali znatno zmanjšati tovrstna dejanja. Še enkrat več pa se je tudi izkazalo, da takih ukrepov zaradi kadrovskih omejitev Policijska uprava Novo mesto ne zmore zagotavljati sama, zato s strani pristojnih državnih organov Mestna občina Novo mesto pričakuje nadaljnjo podporo pri njihovem izvajanju. Kaj vse počne občina na področju reševanja romske problematike, lahko slišite v oddaji »S Krko naokoli«.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto pa je bilo prejšnji teden zanimivo predavanje na temo "Zdravilna moč besede". Predavala je univerzitetna socialna delavka mag. Ana Kocjančič, sicer specializantka psihodinamske psihoterapije. Kako lahko pisanje in branje deluje na posameznika terapevtsko in o novonastajajoči terapevtski skupini v Novem mestu, je beseda tekla ob koncu današnjega radijskega potepa po naši regiji.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 13.01.2020

Urejanje cest na območju Vinice, Mirjam Bezek Jakše, streljanje Romi, zdravilna moč besede