stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O srčnem popuščanju s primarijem dr. Iztokom Gradeckim

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
12.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat gostili primarija dr. Iztoka Gradeckega, zaposlenega v Splošni bolnišnici Novo mesto, ki je spregovoril o srčnem popuščanju.

Primarij Iztok Gradecki, zdravnik specialist interne medicine in specialist kardiologije in vaskularne medicine je spregovoril o prvih znakih srčnega popuščanja, bolezen samo in kaj se z njenim napredovanjem dogaja v organizmu.

Iskali smo odgovore tudi na to, ali je bolezen dedna in ali lahko nastopi samo s starostjo? In kot smo slišali, srčnega popuščanja ne smemo ignorirati, saj bi to pomenilo napredovanje bolezni in vse več poškodb na srcu. Ključna zato je zgodnja diagnoza. Pa so te preiskave boleče, morda neprijetna? Kako pomembna sta pravilna terapija in sprememba načina življenja? Beseda je tekla tudi o skrbi za te bolnike v času pandemije novega koronavirusa in tudi o tem, kdaj se kardiolog odloči, da pa je kljub vsem prizadevanjem potreben operativni poseg?

Vas zanima kako je s čakalnimi dobami, kako pogosto v Sloveniji prihaja do skrajnih posegov, kot je na primer transplantacija oz. presaditev srca, kako uspešne so te operacije pri nas in kako težko je priti do darovanih src? Pa tudi kako lahko to bolezen preprečimo? Vse to so vprašanja, na katere je odgovarjal prim. Iztok Gradecki, dr.med., specialist interne medicine in specialist kardiologije in vaskularne medicine, zaposlen v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Srčno popuščanje je bolezen, za katero trpi več kot 26 milijonov ljudi po svetu. V Sloveniji pa po ocenah strokovnjakov s to boleznijo živi okoli 30.000 ljudi.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 12.06.2020

O srčnem popuščanju s prim. Iztokom Gradeckim