tim kevin ravnjak 1 Dobra karma

Udarci usode: športnik zaradi poškodbe glave in ...

ana maria mitic 4 Svet24.si

Ana Maria Mitič je razkrila skrivnost izgube ...

UV2 simon miranda-pl Reporter.si

Politične trofeje usodne ženske: katere ...

kos patria Svet24.si

Strokovnjak, v katerem vidijo operativca globoke ...

POL20150214_BOR1080-2 Necenzurirano

SDS je globoka država #kolumna

križevniška-ulica Odkrito.si

Vandali na Križevniški

barara Njena.si

Ljubezen po domače: Barbara pokazala nosečniški...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O računalniških uspehih, novomeškem mestnem drevju, o prenovi črnomaljske OŠ Loka...

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
05.02.2020 11:30

Tudi tokrat smo za vas predstavili kar nekaj načrtovanih projektov in dogodkov minulih dni v naši regiji. Med drugim smo poročali tudi o aktivnostih za prenovo OŠ Loka v Črnomlju.

Za uvod smo se tokrat ustavili na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, kjer je bilo minuli petek 5. tekmovanje iz znanja programiranja in spletnih tehnologij. Vas zanima, kdo so bili najboljši?

Na območju Novega mesta v tem tednu na različnih lokacijah vzdržujejo mestno drevje. Drevesa je pregledal izvedenec za mestno drevje, ki je povedal, da je nekatera za zagotavljanje njihove zdrave rasti in varnosti potrebno obžagati, dve suhi drevesi ob pešpoti v Ragovem logu, ki sta nagnjeni čez pešpot, pa bodo odstranili.

Na območju Suhe krajine in na letališču v Cerkljah ob Krki, še danes in jutri poteka usposabljanje pilotov 15. polka vojaškega letalstva in 31. lovskega polka iz Aviana. Skupno usposabljanje bodo izvajali v svetlem delu dneva, največ dve uri dnevno, z dvema letaloma in dvema helikopterjema.

V Novem mestu bodo tudi letošnji kulturni praznik v čast našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu obeležili s številnim brezplačnimi prireditvami in dogodki, ki jih za obiskovalce pripravljajo različne kulturne ustanove. Nekaj iz te ponudbe tudi v današnji oddaji.

V dvorani gasilskega doma na Cerovcu pri Črešnjevcu pa so se minulo soboto sešli člani tamkajšnjega Prostovoljnega gasilskega društva. Na 64. rednem občnem zboru društva so razpravljali predvsem o minulem delu in predstavili načrte za letos.

In še beseda, dve o razstavi z naslovom Ljubezen, večna kot kamen, ki jo bodo jutri odprli v prostorih Državnega sveta v Ljubljani in jo je v počastitev kulturnega praznika pripravilo novomeško Društvo likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte. Dvanajst ustvarjalcev bo razstavilo sedemnajst kamnitih skulptur, ki s svojo motiviko ustvarjajo stik z brezčasno zapuščino pesnika in njegove muze. V okviru kulturnega dogodka bodo predpremierno izvedene arije iz opere večne ljubezni Julija, avtorjev Igorja Grdine in Aleša Makovca. Sodelovali bodo igralec in recitator Pavle Ravnohrib ter mezosopranistka Irena Yebuah Tiran in sopranistka Kristina Kastelic.

Ob koncu oddaje pa še vest iz Črnomlja, kjer si zadnja leta prizadevajo za rešitev prostorske stiske Osnovne šole Loka s 500 učenci, ki jo je poškodovala tudi predlanska toča. Njen stari del nameravajo porušiti in ga na novo zgraditi. Dela nameravajo začeti med počitnicami prihodnje leto, občino pa pred tem danes čaka eno zadnjih usklajevanj s pristojnim ministrstvom. Sicer pa se bo črnomaljska občina letos lotila še drugega šolskega projekta oz. dograditve Osnovne šole Dragatuš.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 05.02.2020

FIŠ Nm, mestno drevje MO NM, OŠ Loka Črnomelj