vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

karaoke, mikrofon Svet24.si

Slovenski komik: "Nisem mogel verjeti, vse sem ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Koritnik: Koronavirusna aplikacija bo prostovoljna...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): V Novo mesto prihaja Rudi Potepuški

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
01.07.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes spregovorili o Festivalu uličnega gledališča, ki ga od četrtka do sobote gosti novomeški Glavni trg.

V studiu smo gostili vodjo festivalskega programa Vesno Kelbl Canavan, ki je spregovorila o letošnji ponudbi Rudija Potepuškega. Festival pripravlja novomeška Goga v sodelovanju z Ano Desetnico. Začel se bo v četrtek, 5. julija in z devetimi dogodki zaznamoval dneve do vključno 7.julija. V nadaljevanju objavljamo program predstav in ostalega uličnega dogajanja v sklopu tega težko pričakovanega novomeškega festivala, ki bo zaznamoval del poletnega utripa na Glavnem trgu.

PROGRAM RUDIJA POTEPUŠKEGA:

Četrtek, 4. 7. 2019 Ob 18.00 Preživeli – Turas Theatre Collective / IRL, 30 min
Ulično gledališče: Turas Theatre Collective prihajajo iz zahodne Irske in ustvarjajo kvalitetne, domiselne in izvirne ulične predstave. Preživeli je vizualno močna in očarljiva pripoved treh karakterjev, katerih življenje je bilo uničeno. Znajdejo se brez doma in osamljeni. V čudovito koreografirani zgodbi se prepletajo njihove preteklosti z upanjem v prihodnost. Predstava je ganljiv in močan sad osebnih izkušenj nastopajočih, ki so delali v begunskih taboriščih pod okriljem “Clowns without borders”, kjer so se soočali s problematiko pregona.
Ob 19.00 Ikar (povorka) – Southpaw Dance Company / GBR, 20 min
Ulični ples
Ob 19.30 – Ikar (predstava) – Southpaw Dance Company / GBR, 30 min

Ulični ples: Ikar je najnovejša ulična predstava skupine Southpaw, ki s poletom zavzema svetovna ulično-gledališka prizorišča. Osrednji element predstave je mitski par kril, ki Ikarja mehko dviga v višave. Ostali nastopajoči pred nami pletejo dogajanje iz pripovednih in gibalnih elementov. Ikar je plesno-gledališka predelava klasičnega grškega mita. Predstava ima dva dela –povorko, ko Ikar leti med in nad ljudmi skozi mesto, in statični zaključek, ki v polurni plesni produkciji pripoveduje o Ikarjevem srečanju s Soncem.

Petek, 5. 7. 2019 Od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00 Cirkuške delavnice – Cirkokrog / SLO
So vas kdaj zasrbeli prsti, da bi požonglirali s tremi pomarančami ali pa zavrteli krožnik na palici, kot to počnejo kitajski cirkusanti, a niste vedeli, kako bi se tega lotili? Pri tem vam lahko pomagamo! Na naše delavnice ste vabljeni vsi, ki bi se radi naučili cirkuških in akrobatskih vragolij. V sproščenem okolju in pod budnim očesom naših mentorjev se lahko prav vsak nauči osnov rokovanja s cirkuškimi rekviziti in poleti v različnih akrobatskih položajih.
Ob 18.00 Diabollissimo – Abraham Till AUT, 40 min
Žonglerska predstava: Energetski ulični nastop, ki vključuje klovnenje, pantomimo, improvizacije, celo čarodejstvo in nazadnje, vendar ne nazadnje: izredno obvladovanje metulja oz. diabola –npr. zelo visoki meti do 35 metrov, žongliranje z več diaboli naenkrat, itd .... Mešanica vseh teh elementov z izrazito in nalezljivo energijo performerja spremeni predstavo v izredno popotovanje od trika do trika, ki popelje občinstvo vseh starosti do vele finala.
Ob 19.00 Tri na dva – Trio Mio / DEU, 25 min
Akrobatska predstava: Navdušeni nad zgodbo prvega toplozračnega balona, se trije mladi umetniki spopadajo z gravitacijo in izpolnijo svoje sanje o letenju. Vesel nastop z žongliranjem, diabolom in akrobatiko, ki vas vabi na hitro potovanje treh prijateljev, katerih iznajdljivost je brez meja. Poetična, ljubeče sestavljena predstava polna humorja, igrivosti in prisrčne zabave za celo družino.
Ob 20.00 Kabarete Simplozij - Andrej Rozman - Roza / SLO
, 60 min
Cabaret: Kabarete Simplozij je predstava v predstavi: variete, sestavljen iz niza gledaliških točk in songov, je postavljen v okvir tekmovanja za izbor pesmi večera, na katerem se s hitrimi in učinkovitimi menjavami Roza spremeni v številne popolnoma različne like. Medtem ko "strokovna žirija izbira zmagovalca", si gledalci ogledajo še "nekatere žal povsem neznane posebnosti iz slovenske kulturne preteklosti".
Ob 21.00 Ana Čop & Prijatelja / SLO, 45 min

Koncert: Domačinka Ana Čop nas bo ob spremljavi Filipa Pavića in Jake Arha za zaključek večera popeljala na popotovanje po jazz klasikah. Lepo bo.

Sobota, 6. 7. 2018
Od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00 Cirkuške delavnice – Cirkokrog / SLO
Ob 18.00 Bandoleros – Grupo DC Arte / COL, 45 min

Angažirano ulično gledališče: Ulično gledališka predstava se naslanja na resnične zgodovinske dogodke iz kolumbijske zgodovine, ko so se sredi dvajsetega stoletja liberalci in konzervativci spopadli za politično oblast v Kolumbiji. Bandoleros je priložnost, da ponovno razmislimo o zgodovini, ki se vedno znova ponavlja vsepovsod po svetu, ko politična nasprotja prerasejo v konkretno nasilje in sovraštvo. Avtorji in izvajalci v predstavi uporabljajo slikovite kostume, močno igro, glasbo in pesmi. Za razumevanje ni potrebno poznavanje španskega jezika, predstava ni primerna za občutljive gledalce.
Ob 19.00 Ne moti! – Vaiven Circo / ESP, 55 min

Vrhunski cirkus: Predstava Ne moti nas popelje v zgodnje 20. stoletje v tovarno. Štirje delavci naj bi brez navodil in ne vedoč, kako izgleda, sestavili stroj, 2,5-metrsko kolo. Sestavljajo in razstavljajo posamezne dele in pri tem rešujejo vprašanja, kot so ravnotežje in proti-ravnotežje. Pomanjkanje vodstva povzroča vrsto smešnih, razburljivih in tveganih situacij skozi predstavo. Našponana poetična predstava, ki združuje ples, akrobatiko in fizično gledališče s sodobnim cirkusom.
Ob 20.30 Maček Muri in Muca Maca / Neca Falk, Jerko Novak, Mirko Novak

Koncert: Za pesniško-glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca je pravzaprav težko napisati kaj novega: v tridesetih letih njegovega življenja so bili uporabljeni že vsi presežniki. Milan Dekleva je o koncertu zapisal: »Brez pretiravanja trdim, da sta Neca in Jerko razmaknila obzorja slovenske otroške domišljije v pretanjenjem objemu besede in zvoka. Prav tu, v barviti in nasmejani predanosti pesništva glasbi in glasbe pesništvu, se je zgodil presežek umetniške igre, kakršnega pri nas doslej še nismo poznali ...«

Sicer pa več o dogajanju v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli" o festivalu Rudi Potepuški: 01.07.2019

O festivalu Rudi Potepuški 2019