duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Vrnitev otrok v šolo, razstava stripov, nevladniki

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
20.05.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat predstavili kako je po koncu karantene in ob sproščanju ukrepov potekal spet »prvi šolski dan« za učence prve triade. Obiskali smo novomeško osnovno šolo Grm. Poleg otrok so spregovorili tudi starši in ravnateljica.

Uvodoma smo sicer predstavili razstavo stripov, ki so jih ustvarili učenci črnomaljske Osnovne šole Loka. Od konca marca do konca aprila sta bila v okviru likovne dejavnosti pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti objavljena dva spletna natečaja. Eden z naslovom PROTISTRIP – S STRIPOM PROTI VIRUSU in drugi RAZGLEDIDOMA – likovni natečaj za vse generacije. V spletnih natečajih so sodelovali tudi črnomaljski osnovnošolci in njihove stvaritve so zdaj na ogled v cerkvi Svetega Duha v Črnomlju.

Novomeška občina v sodelovanju z novomeško Knjižnico Mirana Jarca nadaljuje dogodke v sklopu tematskega leta 100 let novomeške pomladi. V Parku Rastoče knjige ob knjižnici bo jutri ob 18.uri prvo srečanje iz cikla pogovornih večerov z naslovom Novomeška poDmlad. Z že uveljavljenimi posamezniki bodo vsak tretji četrtek v mesecu predstavljali uveljavljene posameznike - domače mlade nadarjene in drzne ustvarjalce z različnih področij ustvarjanja. Gosta prvega takšnega večera bosta Nastja Vidmar in Andrej Detela.

In kot rečeno, smo v ponedeljek radijci v šolske klopi vnovič pospremili osnovnošolce prve triade na novomeški Osnovni šoli Grm. Po karanteni se je med sošolce vrnilo 260 otrok te šole, še 540 jih ostaja doma v šoli na daljavo, je povedala ravnateljica Zdenka Mahnič. Pred mikrofon pa smo povabili tudi starše otrok, ki so se v šolske klopi vrnili in dve simpatični šolarki.

V Semiču so se pred epidemijo koronavirusa veliko srečevali in družili. V Kulturnem centru Semič vsako leto pripravijo več kot 300 prireditev, v novem kriznem času pa je tamkajšnja županja Polona Kambič občanke in občane nagovorila preko video posnetka, da bi v težkih časih preusmerili pozornost na pozitivno. In to je zbudilo precej pozornosti tudi v širši slovenski javnosti. Semič v času pandemije ni bil tako hudo izpostavljen, kot na primer sosednja Metlike, pa vendar zaradi same bližine enega najhuje prizadetih območij v Sloveniji se je sleherni posameznik vsaj kdaj pa kdaj ustrašil najhujšega. Semiška županja je ob tem pomislila na posneta video sporočila občanom, saj si je želela, da se ljudje v tistih zaostrenih časih, ko ni bilo srečevanj, druženj in obiskovanj, ne bi počutili osamljene, zapuščene in pozabljene. Pozitivno klimo so ustvarjali tudi s posebnimi letaki, ki so bili spisani v ta namen. A danes gleda naprej.

V zadnjem delu naše oddaje pa smo se ustavili še v Brežicah. Občina je na podlagi javnih razpisov prejšnji teden sklenila pogodbe s predstavniki nevladnih organizacij, ki jim sofinancira izvajanje programov in projektov. O tem smo se pogovarjali z vodjo Oddelka za družbene dejavnosti, kmetijstvo, gospodarstvo in razvoj Patricio Čular, pristojno za nevladne organizacije v občini Brežice.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 20.05.2020

Utrip z OS GRM, razstava stripov v Čr, brežiški nevladniki