gostinstvo lokal covid koronavirus pct bobo Svet24.si

So boni služili svojim namenom?

Robert Crimo Svet24.si

Pokončal tudi mlada starša, ki sta ščitila ...

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

ivo hvalica-pl Reporter.si

Hvalica: Janez Janša bo vnovič nekoga žrtvoval ...

cristiano ronaldo 22 pm Ekipa24.si

Bomba iz Madrida: Se bo Ronaldo vrnil v špansko ...

Ekrem Jevrić Odkrito.si

Poglejte, kakšnega sina ima pokojni Ekrem Jevrić

Banić Ekipa24.si

Velike spremembe v kadru Olimpije! Klub zapustila ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Z mavrične slikarske kolonije in o novomeškem glasbenem festivalu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
11.09.2020 11:30

Tokrat smo spregovorili o različnih temah in dogodkih v naši regiji, v ospredje pa postavili glasbeni festival, ki prihaja med novomeško občinstvo in avgustovsko likovno ustvarjanje na Mavrični slikarski koloniji.

Uvodoma torej o glasbenem dogodku, ki se bo v Novem mestu zgodil že danes in bo prinesel kopico zanimivih glasbenih izvajalcev oz. talentov Novega mesta in okolice. V avli Kulturnega centra Janez Trdina v Novem mestu se namreč nocoj ob 20.uri začenja prvi Festival nove novomeške glasbe. Dogodek je za obiskovalce brezplačen, zaradi omejenega števila oziroma priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so obvezne predhodne rezervacije na rezervacije.festivalglasbe@gmail.com. S 1. Festivalom nove novomeške glasbe bodo tako obeležili 100. obletnico Novomeške pomladi. Tokrat bo poudarek na kantavtorskih, intimnih koncertih predstavnikov novega novomeškega vala glasbe in na tematskih večerih treh najvidnejših predstavnikov gibanja novomeška pomlad – osrednje osebnosti bodo torej Miran Jarc, Božidar Jakac in Anton Podbevšeka. Gibanje, katerega kolesje so spravili v tek, je namreč ključno vplivalo na kulturno-umetniško dogajanje takrat in posledično tudi danes. Njihova zapuščina kliče po nadaljevanju, načrtih, zazrtih v lepšo prihodnost glasbenikov in umetnikov novega novomeškega vala, vzpostavitvi tako imenovane novomeške koncertne transverzale. Festival bo v najzahtevnejših časih, ko je prav kultura tista, ki dviguje duha tako someščanom kot umetnikom, glasbenikom, ki soustvarjajo vzpodbudno vzdušje v našem mestu.

V nadaljevanju smo se ustavili pri nekaterih manjših naložbah v regiji, ki pa so pomembne za življenje po vaseh in krajih. V Kanižarici obnavljajo leseni most, oziroma brv čez Dobličico, podpisana je gradbena pogodba za prenovo vodovoda in gradnjo kabelske kanalizacije za cestno razsvetljavo v Dragomlji vasi, na območju občine Trebnje pa so se poleti lotili rekonstrukcije 400 metrov dolgega odseka lokalne ceste od Trebnjega proti vasi Grmada, preplastili pa so tudi 600 metrski odsek od Grmade proti Dobrniču in na najbolj dotrajanih mestih izvedli še globinske sanacije.

Občina Trebnje je avgusta kupila tudi opremo za skok v višino, med teniško igrišče in igrišče za odbojko na mivki pa so namestili temu primerno veliko blazino. Atleti se te pridobitve že veselijo in jo s pridom uporabljajo.

Likovno kulturno društvo Mavrica Novo mesto je konec avgusta pripravilo tradicionalno – že 13-to poletno slikarsko kolonijo z naslovom »Galerija na prostem v Novem mestu«. Tudi mi smo bili tam in pred mikrofon povabili kar nekaj udeležencev. Pa tudi predsednico LKD Mavrica.

Zadnje minute oddaje pa smo posvetili novomeškemu filmskemu režiserju, ki te dni praznuje svoj 80-ti rojstni dan Filipu Robarju Dorinu. Kako izjemna je njegova zapuščina, pokaže šele prispevek, ki ga je potrebno umestiti v dolžino treh minut, morda nekoliko sekund več. Vsekakor pa Filipu Robarju Dorinu želimo še obilo energije, zdravja in morda še kakšen odličen ustvarjalni preblisk. Dosežkov je bilo ogromno, tako kot najvišjih priznanj na področju kulture oz. filma.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki sem jo pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 11.09.2020

O novomeškem glasbenem festivalu in avgustovski slikarski koloniji Mavrice