pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Šport Bischofshofen

142,5 m za zmago!!!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.01.2016 16:57

Peter Prevc je zmagal na novoletni turneji. S skokom 142,5 metrov je le potrdil visoko vodstvo v skupnem seštevku in osvojil skupno 1139,4 točke. Zlati orel gre torej v roke našemu 23-letnemu skakalcu.

Kar nekaj taktiziranja je bilo med trenerji v zadnji deseterici, z nižanjem zaletišča in s tem zmanjševanjem razlike so razliko lovili Švicar Simon Amman, Norvežan Keneth Gangnes, a se ni obrestovalo. Peter Prevc je bil preprosto najboljši. Tri zmage zapovrstjo in tretje mesto so pripomogli k fantastični predstavi. Po desetih dneh naporne turneje se začenja praznovanje.

Zgodovinski uspeh slovenskega kralja športa je spremljalo okoli pet tisoč slovenskih gledalcev, izjemen je bil tudi mlajši brat Domen Prevc, ki se je s finalnim skokom, dolgim 135,5 metra, prebil na šesto mesto. Točke sta osvojila še Jurij Tepeš in Anže Lanišek.

Kdo je Peter Prevc?
Peter Prevc bo 20. septembra slavil 22. rojstni dan. Z velikih tekmovanj ima pet posamičnih kolajn in eno ekipno. Kot tretji Slovenec je osvojil mali kristalni globus v skupnem seštevku smučarskih poletov. Kot tretji Slovenec po Ulagi, Peterki in Kranjcu je oblekel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu in je četrti Slovenec, ki je kadarkoli vodil v svetovnem pokalu.

Rojen je v Kranju, danes živi v Dolenji vasi v občini Železniki in je najstarejši med petimi otroci. Njegova mlajša brata Cene in Domen skačeta, poleg tega pa ima še dve mlajši sestri. O zasebnem življenju ni prav zgovoren, njegov matični klub pa je SK Triglav Kranj.

V svetovnem pokalu je debitiral leta 2009 v Lillehammerju, v Oslu na SP v nordijskem smučanju je 2011 osvojil bron na ekipnem tekmovanju s slovensko reprezentanco. V Planici je nato debitiral v poletih, kjer je ekipno s tretjim mestom prvič stal na odru za zmagovalce. Leta 2012 je na ekipni tekmi v poletih v Oberstdorfu priboril slovenski ekipi prvo zmago na ekipnih tekmovanjih v zgodovini. Pri poletu dolgem 225,5 m je padel, si poškodoval ramenske vezi, predčasno končal sezono, ekipi pa vseeno priboril zmago.

V sezoni 2013 je v krajih Zakopane, Willingen in Planica skupaj z sotekmovalci zmagal na treh ekipnih tekmah. Na SP v nordijskem smučanju v Val di Fiemme je na veliki skakalnici osvojil srebro, na srednji pa bron. Z drugim mestom na poletih v Planici je osvojil še prve stopničke posamično. V sezoni 2013 je zmagal v posebnem tekmovanju "Adidas Distance Award" za največ doseženih metrov v vseh skokih svetovnega pokala - njegova skupna dolžina vseh skokov je bila 7328 metrov.

V sezoni 2014 je osvojil svoj prvi, za Slovenijo pa četrti, mali kristalni globus v poletih. Po drugi zmagi v svetovnem pokalu v karieri v Sapporu je po Peterki in Kranjcu postal tretji Slovenec, ki je oblekel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. 9. februarja 2014 je na Zimskih olimpijskih igrah v ruskem Sočiju na posamični tekmi na srednji skakalnici osvojil srebrno medaljo, 15. februarja 2014 pa je na veliki skakalnici osvojil še bron. Na svojem premiernem nastopu na SP v poletih v Harrachovu 2014 je po dveh serijah osvojil bron. Zmagal pa je še na prenovljeni Bloudkovi velikanki v Planici z novim absolutnim rekordom 142 metrov. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bil drugi.

14. februarja 2015 je na tekmi na poletih v Vikersundu zmagal z novim svetovnim rekordom v finalni seriji 250 m, ko je bil tudi prvi skakalec, ki mu je uspel več kot četrt kilometra dolg skok.


Kot poudarjajo tisti, ki Petra poznajo, je 21-letni skakalec na trdnih tleh, ima precej tekmovalnih izkušenj in je osredotočen na svoj cilj. Po včerajšnjih kvalifikacijah je šel v savno, se raztegnil, zjutraj pa je tekel, nato so sledile priprave na tekmo. V poskusni seriji je bil najdaljši, kar samo kaže na stabilnost, s katero se Peter loteva tekem v tej sezoni.

V Avstriji je izjemno veliko slovenskih navijačev.

V poskusni seriji je naš skakalec skočil blizu druge rdeče črte, 138 m (90,4 točke), drugi je bil Norvežan Kenneth Gangnes (138 m, 87,1), tretji pa Nemec Severin Freund (136,5 m, 85,5).


Po treh tekmah ima Peter skupaj 842,1 točk, Severin Freund 822,4 točk in  Keneth Gangnes 800,2 točke.

Druga serija
Dober finalni nastop je uspel Anžetu Lanišku, ki je skočil 129 m (skupaj 239 točk), Jurij Tepeš je bil v drugo krajši, saj mu je uspela daljava 125,5 m (231,8 točke).

Mlajši od bratov Prevc, Domen, je bil v drugo izvrsten. Skočil je 135,5 metra in z 265,1 točke prepričljivo prevzel vodstvo. Peter Prevc je v drugo predkočil vse, z daljavo 142,5 metrov (297,3 točke) je še povečal prednost pred drugouvrščenim Severinom Freundom (290,5 točke).

Prva serija
V prvi seriji na izpadanje ima Slovenija po včerajšnjih kvalifikacijah pet tekmovalcev, in sicer se bo najprej pomeril Anže Lanišek z Nemcem Michaelom Neumayerjem, potem Jurij Tepeš z Nemcem Andreasom Wankom, Domen Prevc z Japoncem Kentom Sakuyamo ter Peter Prevc z Anžetom Semeničem.

Anže Lanišek je skočil 124 m (112,9 točke) in se tako uvrstil v finalno serijo.

Jurij Tepeš je skočil 126 m (118,1 točke), kar ni zadoščalo za to, da bi premagal Wanka, je pa po skoku pristal na takrat drugem mestu, kar je bilo dovolj za takrat prvo mesto v čakalnici.

Domen Tepeš se je v smučino podal kot tretji med Slovenci in skočil 132 m (126,5 točk) ter tako prepričljivo premagal Japonca in se uvrstil na tretje mesto (Jurij je bil 8., Anže 11.).

Anžetu Semeniču se nastop ni posrečil in je skočil le 100 m, kar ni dovolj za drugo serijo, Peter Prevc oa he skočil 139 m in osvojil 147,9 točke ter prepričljivo prevzel vodstvo.

In tekmec Severin Freund? Skočil je 136 metrov in se s 141,4 točke uvrstil na drugo mesto. Pred zadnjo serijo novoletne turneje ima tako Peter Prevc 26,2 točk prednosti v boju za zlatega orla.

Pogled nazaj
6. janaurja 1997 je takrat še ne 18-letni Primož Peterka Peterka v Bischofshofnu osvojil 3. mesto (zmagal je Nemec Dieter Thoma, drugi je bil Poljak Adam Malysz), v skupnem seštevku pa je s prednostjo 25 točk premagal Avstrijca Andreasa Goldbergerja. Pred tem sta bili najboljši slovenski uvrstitvi na novoletni skakalni turneji četrtio mesto Mirana Tepeša (1984) in Francija Petka (1992).

Peter Prevc o zadnjem skoku