stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport Indian Wells

Baloh svetovni prvak v 24-urni vožnji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2012 20:05

Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh je nastopil na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v dolini Coachella v Kaliforniji in si prikolesaril naslov prvaka. Za njim sta končala Američana Adam Bickett in Dave Haase.

S petka na soboto je slovenski utra-maratonski kolesar Marko Baloh nastopil na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Cochella Valleyu v Kaliforniji (ZDA).

Za Markom je res odlična sezona, na petih ultra-kolesarsko preizkušnjo letos je dosegel 2. mesto na Dirki okoli Slovenije 2012, postavil nov svetovni rekord v kronometru na 100 milj, nato pa julija prepričljivo zmagal na Dirki preko Oregona RAO 2012, v začetku oktobra na premierni izvedbi dirke »No Country for Old Men« v Teksasu in sedaj se vrača iz ZDA še z zmago na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru.

Marku je bil to drugi nastop na omenjenem svetovnem prvenstvu, prvič je nastopil v Ohiu leta 2002 kot začetnik v ultra-kolesarstvu. Osvojil je absolutno drugo mesto za zmagovalcem RAAM 2001 Andreo Clavedetscherjem (Švica) in prvo mesto v kategoriji do 40 let. Tokrat je končno osvojil tudi tako željeni naslov svetovnega prvaka v absolutni konkurenci pred Adamom Bickettom in Daveom Haasejem (oba ZDA).

Za Marka to v bistvu ni bila dirka ob zaključku sezone 2012, ampak ena izmed pripravljalnih dirk na novi naskok na zmago na Dirki preko Amerike 2013. Glede na to je bil Markov cilj ne ozirati se na tekmece, temveč odpeljati svojo dirko in se čimbolj približati 800km oz. 500 miljam prevoženim v 24 urah. Po začetnem tipanju moči in skupni vožnji z ostalimi favoriti dirke, se je Marko odločil nadaljevati s svojim tempom. Nikomur od konkurentov ni uspelo držati ostrega ritma in Markova prednost se je iz kilometra v kilometer povečevala. po dveh dolgih krogih okoli okoli Salton Sea (121 milj vsak) so prešli na krajše 15,8 miljske pretežno ravninske kroge, kjer je končno postalo jasno kakšna je prednost pred konkurenti. Drugi je bil Adam Bickett s krogom zaostanka.. Marko je prednost še nadalje povečeval, dokler ga ni začela motiti bolečina v obeh stopalih, zaradi česar je bilo potrebnih več postankov, pa tudi hitrost je upadla. Kljub temu, da je Bicket pred koncem zagrozil in povišal tempo, zmaga ni bila nikoli vprašljiva. Tu so rezultati:

1. Marko Baloh (Slo) 495,4,

2. Adam Bickett 485,8,
3. Dave Haase (oba ZDA) 448
ženske
1. Seana Hogan 432,2milje
2. Lisa Dougherty (obe ZDA) 400,6
3. Anna Mei (italija) 345,5

Marko je po dirki povedal:
“Lahko rečem, da sem zadovoljen z vožnjo prvih 18 ur in tudi z osvojenim naslovom svetovnega prvaka v 24-urnem kronometru, ne pa popolnoma s prvoženo razdaljo in s problemom stopal, ki je zelo moteč in ga moram nujno odpraviti pred RAAM-om. S pripravljenostjo sem pa pokazal, da sem na pravi poti, saj sem dirko odlično odpeljal kljub veliki kilometraži treninga opravljenega v ZDA pred dirko.”