stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Šport Berlin

Bombnik nemškega naroda praznuje 70 let

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
03.11.2015 12:11

Nekdanji nemški nogometni reprezentant Gerhard "Gerd" Müller je danes dopolnil 70 let starosti. Sloviti igralec, ki se ga je zaradi strašljive učinkovitosti na nogometnih zelenicah prijel vzdevek bombnik naroda (Der Bomber der Nation), še vedno drži rekord po številu golov v eni sezoni bundeslige; v sezoni 1971/72 jih je zabil kar 40.

(Foto: PrtScr)

Müller tako, kljub častitljivi starosti, ostaja eden najboljših nogometašev na svetu, saj je na tretjem mestu večne lestvice najboljših strelcev na svetovnih nogometnih prvenstvih s štirinajstimi goli, takoj za Brazilcem Ronaldom, ki jih je zabil 15, in rojakom Miroslavom Klosejem, ki vodi s 16 goli.

Največje uspehe je dosegal v dresu Bayerna in nemške reprezentance. Müller je bil z nemško izbrano vrsto svetovni in evropski prvak, z Bayernom je štirikrat osvojil naslov nemškega prvaka, štirikrat pokalni naslov in trikrat evropski pokal državnih prvakov. S 365 goli v 427 odigranih tekmah je še naprej rekorder po številu zadetkov v nemški bundesligi.

Poleg tega je Müllerju v sezoni 1971/72 kot doslej edinemu poklicnemu nogometašu uspelo doseči kar 40 golov v eni sezoni nemškega nogometnega prvenstva. Sicer pa je bil kar sedemkrat najboljši strelec bundeslige, kar je prav tako rekord, ki kljub desetletjem, ki so minila, ostaja nedosežen ideal. Njegovih 68 golov v dresu reprezentance je šele leta 2014 presegel Miroslav Klose.

Praznovanje sedemdesetega jubileja pa ne bo niti najmanj slovesno, kajti Müller boleha za Alzheimerjevo boleznijo. Zaradi hude bolezni ne bo uradnih srečanj, javnih nastopov ali obiskov. Müller je trenutno v oskrbi v domu za ostarele na Bavarskem.

Trenutno je med Müllerjevimi izzivalci napadalec Bayerna Robert Lewandowski, ki je od začetka nove sezone zabil 13 golov na 11 tekmah, v primerljivem času rekordne sezone je Müller leta 1971 zabil le šest zadetkov. Kljub temu, da Lewandowski pričakuje, da bo v tej sezoni zabil še nekajkrat, pa je v isti sapi prepričan, da je Müllerjev mejnik še vedno zelo oddaljen.

"Pomeni, da bi moral zabiti po dva ali tri gole na vsaki tekmi, šele takrat bi lahko začel razmišljati tudi o takšnih mejnikih. Ko gledaš lestvice rekordov v bundeslige, se je njegovo ime vedno znova pojavlja, kar kaže na to, kako velik igralec je dejansko bil," je dejal Lewandowski, ki se je z Müllerjem že izenačil, z desetimi goli, ki jih je zabil na le sedmih tekmah v tej sezoni. Müller je omenjeni dosežek ustvaril v sezoni 1973/74. Seveda pa še čaka na izzivalca "bombnikov" dosežek v sezoni 1968/69, ko je na le na desetih tekmah petnajstkrat zatresel mrežo.

"Gerd Müller je eden velikanov svetovnega nogometa. Brez njegovih golov Bayern in nemški nogomet ne bi bila to, kar sta danes," je dejal predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Gerd Muller Best goals and skills in history.flv