stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport Pariz

Do Eura 2016 še 100 dni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.03.2016 06:30

V sredo bo natančno sto dni do začetka letošnjega nogometnega evropskega prvenstva v Franciji. Čeprav Slovenije, ki je v dodatnih kvalifikacijah izgubila z Ukrajino, ne bo na turnirju, bo ta tudi pri nas požel veliko pozornosti. V Franciji pa se že pripravljajo na prihod številnih navijačev.

Prostovoljci se prijavljajo za delo in dobrodošlico obiskovalcev v južnem pristaniškem mestu Marseillu, maskota Super Victor se je že pojavila na dogodkih v Nici, v Toulousu pa so že izbrali prostor za tako imenovano navijaško cono.

Vsa tri omenjena mesta so med desetimi, ki bodo gostila skupno 51 tekem evropskega prvenstva, ki bo trajalo od 10. junija do 10. julija.

EP bo po napovedih privabilo 2,5 milijona navijačev na stadione, milijon naj bi jih bilo iz tujine. Organizatorji predvidevajo, da bodo tako prehiteli EP 2012 na Poljskem in v Ukrajini, ki je "zbralo" 1,4 milijona navijačev.

Študija, ki jo je nadzorovalo francosko ministrstvo za šport, kaže, da bo EP prineslo 1,2 milijarde evrov v ekonomskih aktivnostih, vključno z 800 milijonov evrov na stadionih in v navijaških conah. Obnove stadionov so že odslej prinesle 20.000 služb, 94.000 ljudi pa naj bi skupno sodelovalo pri organizaciji tega nogometnega dogodka.

Čeprav priprave potekajo dobro, pa se prireditelji in francoska vlada zavedajo, da bo treba veliko pozornosti nameniti varnosti, posebej po nizu terorističnih napadov v Parizu in njegovi okolici, ki so zahtevali 130 smrtnih žrtev. Delna tarča napada je bil tudi stadion Stade de France, kjer bo tudi finale EP.

Vodilni francoski politiki, vključno z ministrom za notranje zadeve Bernardom Cazeneuvejem, ki bo prav tako sodeloval pri varnostnem vidiku prvenstva, ponavljajo, da je možnost terorističnih napadov ekstremno visoka. Francija je nedavno do maja podaljšala izredno stanje, ki se je začelo po napadih 13. novembra.

"Delamo vse, kar lahko, da zagotovimo najboljše pogoje za izvedbo tega prvenstva," je že novembra dejal Cazeneuve in obelodanil, da bodo za tekme veljali dodatni varnostni ukrepi, vključno z video nadzorom in zasebnimi varnostnimi agenti. Vse to ob že 120.000 policistih in vojakih, ki bodo vključeni v dogajanje na EP.


Kljub skrbem, da bo najtežje zavarovati navijaške cone, torej območja, kjer bodo množice gledale tekme na velikih zaslonih, pa so se številne lokalne oblasti odločile, da jih bodo uvedle. Župan Toulousa Jean-Luc Moudenc je dejal, da bo tudi pri njih navijaška cona, saj bo država zagotovila dodatno varnost.

V Franciji se sicer vsakodnevno življenje pod novim varnostnim režimom normalizira oziroma se ljudje nanj privajajo. Za mnoge navijače bo največja nevšečnost daljše čakanje. Nekateri športni navdušenci so to že izkusili na februarski ragbijski tekmi med Francijo in Italijo, kjer je bilo precej policije, navijače pa so pozivali k zgodnjemu prihodu na stadion.

Za Euro 2106 je športni minister Patrick Kanner dejal, da bo to vsekakor izziv, a poudaril, da trem teroristom, ki so 13. novembra skušali z bombami priti na stadion Stade de France, namera ni uspela.

Kanner je bil tisti večer na stadionu, kjer je skupaj s predsednikom Francoisom Hollandom spremljal prijateljsko tekmo med Francijo in Nemčijo. Povedal je, da je ta šokantni dogodek dal Franciji priložnost za ustrezne priprave.

"Če smo zelo konkretni, morajo navijači in obiskovalci vedeti, da bo vstop na stadion zahteval nekaj več časa," je Kanner povedal za France Info in dodal, da so podobne ukrepe izvedli že na olimpijskih igrah v Londonu 2012 in Pekingu 2008. "Vstop na stadion pač ni takšen, kot če vstopaš v lastno hišo," je zaključil Kanner.

Tekme EP 2016 bodo v Bordeauxu, Lensu, Lillu, Lyonu, Marseillu, Nici, Parizu, Saint-Denisu, Saint-Etiennu in Toulousu. Francija bo EP gostila tretjič po letu 1960 in 1984.

V skupini A bodo igrale Francija, Romunija, Albanija in Švica, v skupini B Anglija, Rusija, Wales in Slovaška, v skupini C Nemčija, Ukrajina, Poljska in Severna Irska, v skupini D Španija, Češka, Turčija in Hrvaška, v skupini E Belgija, Italija, Irska in Švedska, v skupini F pa Portugalska, Islandija, Avstrija in Madžarska.