Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport Brežice

FOTO: Nastja peta na članskem balkanskem prvenstvu

Piše: Karate klub Brežice

Čas objave:
26.03.2018 09:06

V času od 24. do 25. marca 2018 je v Istanbulu v Turčiji pod okriljem Svetovne karate zveze (WKF) njena članica Balkanska karate zveza (BKF) organizirala jubilejno 20. člansko prvenstvo Balkana v karateju.

Sodelovalo je 354 tekmovalcev iz 11-ih balkanskih držav, ki pa veljajo za močno konkurenco v svetovnem karateju.

Karate zvezo Slovenije sta tokrat zastopali kar dve članici Karate kluba Brežice, in sicer Nastja Galič, ki je pristala tik pod stopničkami na odličnem petem mestu, in Nika Omerzo, katere čas še prihaja. Obe sta kot edini Slovenki nastopali v kategoriji kate članice.

Nastja Galič je z dopolnitvijo 21-ih let dokončno prestopila v člansko konkurenco, kar v karateju pomeni kar velik in težak preskok med absolutno najboljše. Na tekmovanju v Istanbulu je tekmovala v kar petih kolih in s svojim izvedbami in rezultatom navdušila tudi med najboljšimi članicami. V prvem kolu je izvajala kato Annan proti Shali Veroni (Kosovo karate federation) in zmagala s 4: 1, v drugem je proti Azri Penava (BiH) zmagala s kato Paiku (4 : 1), v tretjem je izvajala kato Suparimpei proti kasnejši finalistki Jeleni Lekovič (SRB) in dvoboj izgubila, v repasažu pa ponovno zmagala s Kururunfo proti Jovani Marič (MNE) s 4 : 1 ter se tako prebila do svojega petega nastopa – boja za srebrno odličje. Za nasprotnico je dobila ponovno eno od tokrat izjemno pripravljenih Srbkinj Katarino Piperin in proti njej tvegala s svojo novo kato Annandai, ki pa jo je izvedla še nekoliko preveč previdno ter izgubila dvoboj z 1 : 4 ter tako ostala tik pod stopničkami na odličnem petem mestu. Velja poudariti, da sta Srbkinji pred tem za seboj pustili tudi najboljše Turkinje, ki veljajo za favoritke na vsakem tekmovanju. Nastja je tako ponovno dosegla najvišjo slovensko uvrstitev med kataši in katašicami.

Nika Omerzo je nastopila kot druga Slovenka in s svojimi 16-imi leti že v štartu ni imela preveč možnosti za preboj na sam vrh, je pa nastopila zelo suvereno, prepričljivo in s svojo kato Annan pokazala, da je na pravi poti in da bo kmalu nanjo vredno računati tudi v članski kategoriji. Proti nasprotnici iz BiH Amini Tahirovič je tokrat dvoboj izgubila. Nika je sicer šele mladinka in bo imela kasneje možnost nastopa tudi še v U21, zato ji bo ta nastop v članski konkurenci lahko le dodatna motivacija in dobra izkušnja.

Obema Brežičankama gredo vse čestitke in želja, da bi tudi v prihodnje nadaljevali po tej poti.