nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Šport Varna

FOTO: Z Belgijo za drugo mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.10.2015 11:32

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo danes v Varni odigrala zadnjo tekmo v skupini C evropskega prvenstva. Čeprav si je že zagotovila napredovanje med najboljših 12 reprezentanc, bo obračun z Belgijo pomemben, saj bo zmagovalec v skupini zasedel drugo mesto in bo v dodatnem boju za četrtfinale dobil vsaj na papirju lažjega tekmeca. Tekma se začne ob 14-tih.

Poleg tega pa se v morebitnem četrtfinalu izognil vnovičnem obračunu s Poljsko, ki je vsaj na prvi pogled težje premagljiva kot zmagovalec skupine A, to bo ali Bolgarija ali Nizozemska.

V obračunu med Slovenijo in Belgijo izrazitega favorita ne bo. Ekipi sta bolj ali manj enakovredni, sosedi na evropski kakovostni lestvici, za obema je v zadnjih letih podobna pot, zaenkrat pa večjih dosežkov še nimata. Obe že nekaj časa gradita ekipo in se počasi prebijata proti evropskemu vrhu, Belgijci so bili zmagovalci evropske lige 2013, Slovenci letošnji, Belgijci pa so se ekspresno prebili v elitno skupino svetovne lige, potem ko so bili letos v drugi skupini boljši od Nizozemske, Finske in Portugalske, uvrstitev na zaključni turnir pa jim je zadostovala za napredovanje med najboljše.

V Varno so sicer prišli s slabo popotnico, saj so v pripravljalnih obračunih dvakrat izgubili proti Finski, na prvenstvu so bili nemočni proti Poljakom, precej bolj kot Slovenci. Tako kot izbranci Andree Gianija so gladko ugnali Belorusijo, s Slovenijo pa so izgubili zadnje tri medsebojne tekme. Leta 2011 v evropski ligi v Antwerpnu dve, dve leti pozneje pa na prijateljskem obračunu na Ravnah. Njihov najboljši igralec je Sam Deroo, ki si je dolgo časa služil kruh v Italiji, zdaj pa igra za poljski Kedzierzyn, odlična napadalca sta tudi Gert Van Walle in Tomas Rousseaux, pri mreži pa kraljujeta 211 centimetrov visoki Simon Van der Voorde, igralec Trentina, in dva centimetra nižji Pieter Verhees, bloker Monze.

"Vsekakor spoštovanja vredna reprezentanca, toda menim da smo mi boljša ekipa. Toda sama kakovost vedno ni dovolj, odloča še kakšen drug dejavnik. Naše glave morajo biti prave, le v tem primeru se lahko nadejamo zmage. Na tekmi s Poljsko so imeli Belgijci težave s sprejemom, upam da jim bomo s servisi probleme ustvarjali tudi mi. So pa veliko bolj izkušeni kot mi, za njimi je veliko več težjih tekem. Mi moramo pozabiti na današnjo tekmo, v bistvu moramo imeti v glavah le dva odlična niza," je svojo največjo željo predstavil slovenski selektor Andrea Giani.