ukrajinski vojak Svet24.si

Na Putinovi televiziji spregovoril o ruskem ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

DRU20220509_6ZZ4410 Reporter.si

Reporter se mi včasih zdi celo boljši od Mladine...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

nlp Odkrito.si

Je TO najboljša fotografija NLP-ja vseh časov?!

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

Šport Lizbona/Šentjernej

Klara Lukan srebrna med mladinkami na EP v krosu

Piše: STA

Čas objave:
08.12.2019 20:08

Klara Lukan iz Šentjerneja je na evropskem prvenstvu v krosu v Lizboni med mladinkami do 20 let osvojila srebrno medaljo in s tem kronala izvrstno sezono. Zlato je zgrešila za vsega tri sekunde, zmagala je Italijanka Nadia Battocletti. Tretja je bila Portugalka Mariana Machado, ki je za Lukanovo zaostala za devet sekund.

"Zelo dobro se počutim in sem vesela. Psihično ni bilo najlažje, a smo delo z ekipo opravili zelo dobro. Proga pa je bila zelo težka, imela sem občutek, kot da gre za gorski tek," je povedala Lukanova.

Devetnajstletnica je tudi letošnja mladinska evropska prvakinja na 5000 metrov ter je bila med favoritinjami za visoka mesta in je tudi sama pred podhodom na EP jasno in razločno napovedala medaljo.

"S srebrno medaljo sem zelo zadovoljna. Proga je bila izjemno zahtevna, spominjala je na gorski tek. Praktično ni bilo delčka, kjer bi lahko počival, delati je morala tudi glava. Presenečenj ni bilo, na vrhu smo bile vse favoritinje za zmago, evropske prvakinje različnih disciplin. Sama sem odtekla tako, kot smo načrtovali, lahko bi rekla, da skoraj optimalno. Letošnja sezona je bila res odlična, drugo leto pa bo cilj norma za evropsko prvenstvo v Parizu," je za Atletsko zvezo Slovenije še dejala mlada atletinja.

Ves čas je bila v vodilni skupini, osma sicer po 625 m, vendar le s sekundo zaostanka, tako kot tudi po 1125 m, ko je bila peta, in 1625 m, ko je napredovala na tretje mesto. Le Battoclettijeva pa je bila tista, ki je pred njo prečkala ciljno črto po 4225 m.

Za Lukanovo je izvrstna sezona, v kateri je zelo napredovala. Poleg mladinskega evropskega naslova je popravila številne državne rekorde, med drugim tudi dva članska v teku na 2000 metrov in cestnem teku na 10 kilometrov. Slednjega je dosegla konec oktobra na ljubljanskem maratonu, ko je dokazala, da je odlično pripravljena tudi za zadnjo tekmo sezone.

Članica ljubljanskega Massa je osvojila tretje odličje za Slovenijo na EP v krosih.

Leta 2002 je bilo EP v Medulinu na Hrvaškem, kjer je Helena Javornik med članicami presenetljivo zmagala in Sloveniji pritekla prvo medaljo na teh tekmovanjih. Maruša Mišmaš, s katero v skupini sedaj trenira Lukanova, je leta 2013 na EP v Beogradu osvojila bron za drugo slovensko medaljo na EP v krosih.

Dvakrat je prvenstvo gostila tudi Slovenija, leta 1999 in 2011 v Velenju. Pred osmimi leti je bila na 21. mestu med mladinkami Maruša Mišmaš, ki je že naslednje leto na prvenstvu v Budimpešti na četrtem mesto za las zgrešila stopničke. Nanje je nato stopila pred šestimi leti.

Osemnajstletni Mitja Rozmal, drugi slovenski predstavnik na EP, pa med mladinci ni prišel do cilja. Med člani, kjer ni bilo Slovencev, sta naslova osvojila Robel Fsiha iz Švedske in Turkinja Yasemin Can, ki je naslov osvojila četrtič.

Rozmal je po 4625 metrih, ko je bil na vmesnem merjenju časa na 67. mestu z minuto zaostanka za vodilnim, nato odstopil ter ga ni bilo med 99 tekmovalci, ki so prečkali ciljno črto.

Norvežan Jakob Ingebrigtsen je boj za naslov začel s četrtim mestom po 1625 m ter tretjim po 3125 m, a je bil s sekundo ali dvema zaostanka tik za vodilnimi, nato pa je po 4625 m prevzel vodstvo in zmagal z 38 sekundami prednosti pred Aslanhanom Ayetullahom iz Turčije, še tri sekunde več je na tretjem mestu zaostal Efrem Gidey iz Irske.