volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Svet24.si

Nina Ivanič: na pripombe ob upodabljanju zlobnic ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

laboratorij, testiranje, koronavirus, berlin Svet24.si

Pomembne ugotovitve nemškega virologa, ki ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma končno pokazal svojo hči

Šport Lozana

Kolesarstvu grozi izključitev iz olimpijskih iger?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.01.2013 12:21

Po priznanju nekdanjega kolesarskega šampiona Američana Lancea Armstronga o uživanju prepovedanih poživil, za kar naj bi ves čas vedela Mednarodna kolesarska zveza, se je kolesarstvo znašlo v težavah. Nekdanji predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada) Richard "Dick" Pound je omenil možnost črtanja tega športa z olimpijskih iger.

V primeru, da se izkaže, da je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) podpirala početje Armstronga, bi moralo kolesarstvo za nekaj let izgubiti status olimpijskega športa, je prepričan 70-letni Kanadčan Pound, nekdanji podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), trenutno njegov član.

"Lahko bi rekli: očitno imate problem in jim dali štiri ali osem let časa, da ga rešijo. In ko bodo menili, da je čas, da se vrnejo med olimpijske športe, bi mi premislili, ali je dobro, da spet postanete olimpijski šport. Očitno je edina pot, da si vpleteni v kolesarstvo rečejo: 'Nismo več olimpijski šport in če hočemo spet to postati, si moramo to tudi zaslužiti'," je bil oster Pound, sicer odvetnik po poklicu, v izjavi za britansko tiskovno agencijo Reuters, kar povzema kolesarski novičarski portal cyclingnews.com.

"S tem primerom bi se vsekakor moral ukvarjati tudi Mednarodni olimpijski komite, glede na to, da Mednarodna kolesarska zveza ni znana po strogih ukrepih zoper doping. Enako se je že zgodilo z dviganjem uteži pred leti, v tistem trenutku, ko ukrepate, stvari nenadoma postanejo čudne in v teh športih odgovorijo: 'Pa saj ne morete kaznovati vseh nedolžnih športnikov s črtanjem športa z olimpijskega programa'," je bil za Reuters še piker Pound, ki je ob tem še opozoril, da je kot prvi mož Wade imel dolgo zgodovino sporov z vodilnimi možmi kolesarskega športa.

Pound se je odzval na dogajanje, povezano s spektakularnim razkritjem padlega šampiona v intervjuju, ki ga je z njim opravila najbolj znana ameriška voditeljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Pogovor bo predvajan v dveh delih v četrtek in petek, v medijih pa se vrstijo ugibanja, ali je Armstrong v priznanju nečednosti spregovoril tudi o domnevnem prikrivanju njegovega početja s strani vodilnih mož v Mednarodni kolesarski zvezi.